Äänestämisestä

Osa vaalikoneiden kysymyksistä tuntui tänä vuonna olevan melkein yhtä kaukana kunnallispolitiikan todellisuudesta, kuin Suomi Ensin -leirin houreinen toivomus Ilja Janitskinin päätymisestä Suomen presidentiksi.

Esimerkiksi joku kuntien päätäntävallan ulkopuolelle seilannut kysymys maahanmuutosta tuntui oudolta. Kysymys homoparien avioliitto-oikeuksista on hiukan takaperoinen, kun tasa-arvoinen avioliittolaki astui jo voimaan Suomessa 1. maaliskuuta 2017.

Kysymysten avulla voi kuitenkin kartoittaa ehdokkaiden laajempaa arvomaailmaa tai pahimmillaan todeta sen puuttuvan kokonaan. Siinä missä näihin kysymyksiin vastaamalla yksi pelaa esimerkiksi rasistit ja homofoobikot pois listaltaan, toinen etsii sellaiset omalleen, koska pitää tärkeimpänä asiana, että itsekäs ja nationalistinen, ihmisiä eriarvoistava vihan sekä pelon lietsominen jatkuu politiikan kaikilla tasoilla.

Arvoilla on väliä, mutta niiden tulee olla johdettu esimerkiksi tieteellisestä tutkimuksesta sekä aidosta asiantuntijuudesta. Minulle on myös tärkeää, että arvot pysyvät mahdollisimman johdonmukaisina. Kun on tunnistanut yhden alistamisen muodon – jonkin vaarallisen ideologian tai tietyn valtarakenteen – on helpompi tunnistaa myös toinen. Sisäistin jo teini-ikäisenä hyvin vahvasti yhteiskunnalliseen työkalupakkiini erään toteamuksen lempiyhtyeeni sanoituksista:

And I’m still as stupid as anyone, but I know my mistakes. I have recognized one form of oppression, now I recognize the rest.

Minulta kysyttiin miksi minä pidän ehdokkaan veganismia tärkeänä perusteena. Paremminkin pidän tärkeänä, että hän on ymmärtänyt nykymittaisesta eläintuotannosta luopumisen argumentit ja veganismin merkityksen kuluttajan vaikutusvälineenä tässä prosessissa. Veganismia kannattamaton henkilö voi toki väittää jakavansa kanssani ympäristöarvot ja huolen eläimistä, mutta jostain syystä ei tahdo toimia tai pysty toimimaan täysin johdonmukaisesti arvojaan seuraten. Tai sitten hän ei ole perehtynyt kunnolla ruoantuotantoon ja kulutukseen sekä niiden ympäristövaikutuksiin liittyviin kysymyksiin. Tietenkään en äänestä ihmistä, joka ei ole perehtynyt minulle äänestäjän roolissa tärkeisiin asioihin, vaikka kysymys ulottuisikin kunnallisen päätännän ulkopuolelle.

Harva poliittinen vegaani onneksi on myöskään rasisti tai muuten heikompiensa kiusaaja, koska yhteiskunnallisissa kysymyksissä se olisi paha miinus vaaliehdokkaalle, kuten mikä tahansa muukin mielivaltainen päätöksenteko, tietämättömyys ja epäjohdonmukaisuus. Se saisi ehdokkaan vaikuttamaan tuuliviiriltä myrskyävässä arvomaailmassa:

Kyllä minä lapsityövoiman sallisin. Pitäähän ihmisille löytyä halpoja lenkkareita. Kunhan pysytte erossa minun lapsistani!”

17546723_632381463629126_6461473444404697299_o

Äänestämisen perusteluista

Ymmärrän hyvin äänestämättä jättämisen ja siihen liittyvän problematiikan. Äänestäminen on hyvin pieni osa kaikesta yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta jopa nykyisen järjestelmän määrittelemässä ahtaassa häkissä. Äänestäminen voi myös tuntua kusetukselta ja suuri osa siitä onkin, monella tapaa.

Kaikki olennainen toiminta on vääjäämättä yhteiskunnallista. Näin ollen tärkeämpää kuin äänestäminen on se, että lisäät ymmärrystäsi tekemistesi syy- ja seuraussuhteista, koulutat itseäsi ja vaikutat jokapäiväisillä valinnoillasi, niin työpaikalla, kotona kuin harrasteissakin. Perusta kaikki valintasi mieluummin vertaisarvioituun tutkimustietoon kuin viihde- tai mielipidejulkaisuihin. Hyvän tietopohjan varassa on helpompi pysyä johdonmukaisena myös arvokysymyksissä. Lue paljon kirjoja! Tutki eri näkökantojen taustalla vaikuttavia argumentteja.

Puolue on tämän systeemin sisällä olennaisempi asia kuin yksittäinen edustaja. Minulle johdonmukaisuus on tärkeää. Esimerkiksi yhden puolueen pudotin pois, koska totesin, että puolueen linja sallii edustajiltaan myös tavoitteet, jotka eivät tue käsityksiäni taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta. Puolueen linjaukset sopivat kyllä toisella osa-alueella täysin arvoihini ja tavoitteisiini.

Eniten inhoan sitä, kun ihmiset äänestävät vain sen mukaan, mikä ajaa heidän oman viiteryhmänsä etuja. En koskaan voi luottaa niin suppeakatseiseen ihmiseen kunnolla. Äänestämisen perusteiden tulee rakentua jostakin pysyvämmästä ja ajattomammasta kuin oman edun tavoittelusta sekä omasta yhteiskunnallisesta asemasta.

Vielä järkyttävämpää on se, että olen kuullut muuten (ehkä) aivan fiksun ihmisen suusta esimerkiksi seuraavanlaisen toteamuksen:

”Äänestän poliitikkoa x, koska se on niin komea ja sillä on kiva ääni.”

Kuten Hanna Räty toteaa blogissaan: Jos et tiedä miksi ja mitä puoluetta äänestät, älä äänestä ollenkaan.

Mainokset

Tietoja jussinevalainen2013

Yhteiskunta, otan sen henkilökohtaisesti. Henkilökohtainen, syytän siitä yhteiskuntaa.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s