Sikamainen laskutoimitus

 

Kirjoitin edellisessä blogitekstissäni kotimaisen lihan/vihan viikosta. Nyt se vetelee viimeisiään, tai on jo siis käytännössä ohi.

En tiedä minkälaisia oppitunteja Atria ja HKScan ovat lapsille niissä kouluissa järjestäneet, joihin heidän edustajiaan on kaikkien hyvien kouluopetuksen periaatteiden vastaisesti otettu mainostamaan, mutta oletan sisällön olleen pääosin Lateksituppii-nimisen lasten netti-idolin fiilistelyä erilaisista kuvaannollisista kanoista sekä lautasella että sosiaalisessa mediassa.

Mutta todellista kanaa Lateksituppii on tuskin koskaan kohdannut.

Tiedän minkälaisen laskutoimituksen tekisin lasten kanssa samalla kotimaisen lihan teemalla vaikkapa sijaisopettajan roolissa matematiikan tunnilla.

Nyt ei heitetä eikä keitetä sikaa, vaan lasketaan. Esimerkiksi kananlihantuotannon eläinmäärät sen sijaan olisivat jo niin hulppeita, että niiden laskeminen kannattaa jättää aikaisintaan yläasteen oppitunneilla toteutettavaksi projektiksi.
”Sikoja oli joulukuun alussa noin 1,22 miljoonaa, mikä on vajaa kolme prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.” (vuoden 2014 tilasto)

”Vuonna 2015 Suomessa on arvion mukaan noin 1 340 tilaa, joilla kasvatetaan sikoja. Tilojen määrä on vähentynyt edelliseen vuoteen verrattuna 10 %. ”
Laskekaamme siis kuinka monta sikaa keskimäärin on tuotantotilaa kohden Suomessa yhtä aikaa:

1 220 000 / 1340 = 910,4477

Eli keskimäärin yhdellä kotimaisella sikatilalla olisi noin 910 sikayksilöä kerrallaan kasvamassa puolivuotiaan elämänsä ajan teuraskokoon, kunnes heidät kuljetetaan teurastamoihin tapettaviksi.

Jotta edes osan näistä eläimistä voisi sanoa toteuttavan luonnonmukaista käyttäytymistään, kuten pieninä laumoina laiduntamista jopa 2500 hehtaarin alueilla, täytyisi tilojen viedä valtava määrä pinta-alaa. Eläimet ovat pienissä tiloissa, sikatiloilla ei ole niin laajoja luonnonalueita käytössään, eikä se olisi kannattavaa taloudellisesti.

sikamaistaKuvitelkaa myös kyseinen määrä (lähes satakiloisia) sikoja autoihin ahdettavina ja kuljetettavina teuraaksi. Tämmöinen kuljetusprojekti kustannustehokkaasti toteutettuna ei vastaa mukavuudessaan edes ahtaan ruuhkabussin oloja sian kannalta. Tietysti sikoja liikutellaan voimakeinoin ja väkisin.

Vastustelulla ja hätääntymisellä sika saa osakseen pahoinpitelyä ja rajumpaa fyysistä pakottamista. Ahtaassa tilassa paniikki tarttuu, kaikki siat pelkäävät. Katsokaa esimerkiksi tämän linkin takaa kohdasta 2:30 eteenpäin, niin saatte käsityksen minkälaista toimintaa sianlihan tuotantoon kuuluu käytännössä.

Jos et kestä katsoa eläinrääkkäystä, niin jätä ihmeessä katsomatta, mutta kannattaako siinä tapauksessa tukea sellaista ostamalla väistämättä näin tuotettua lihaa?
Näitä asioita sopii miettiä niin talvisilla joulukinkkuostoksilla, kuin kesäisillä grillimakkaraostoksillakin, mieluummin ennen ostospäätöstä.

Seitankinkku on muuten hyvää eikä sen valmistamiseksi tarvitse pahoinpidellä fiksuja ja kehittyneitä eläimiä.

 

 

 


 

 

Asiaan kuulumaton kirjallisuussitaatti:

Koska niin tämä aika opettaa: suuret määräävät pienten kohtaloista. Mutta pienet elävät muurin koloissa, vesi virtaa maan alla, betoni halkeilee, lähteet pulppuavat syvyyksissä. Ja jonakin päivänä, kaukaisena ehkä, tuuli käy kolossin yli ja se vavahtaa ja vaipuu polvilleen. Ja pienet, ne huojuvat tuulessa ja kylvävät siemenensä yli maan. (s. 394)

Sirpa Kähkönen: Tankkien kesä

 

 

untitled-1.jpg

 

Tietoja Anarkia Kaamos

Yhteiskunta, otan sen henkilökohtaisesti. Henkilökohtainen, syytän siitä yhteiskuntaa.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s