Hyllyssä: Pauli Kolhon ”Pessinisti”

Kuulen aivan liian usein sanottavan, että pessimisti ei koskaan pety. Kuulen muutenkin kaikenlaisia typeriä sanontoja. Olen jopa perehtynyt niihin akateemisessa mielessä, olenhan (varmaan ikuisesti vain) viittä vaille valmis maisteri folkloristiikasta. Juuri tästä nimenomaisesta syystä olenkin niin skeptinen sen suhteen, kuinka hyvin kaikenlaiset sananlaskut todella korreloivat todellisuuden kanssa.

Mutta myytti ja paradoksi pessimismin pettymyksiltä suojaavasta vaikutuksesta on erityisen sitkeä uskomus ja tuntuu suorastaan toimivan joidenkin ihmisten ohjenuorana:

”Miksi muuttaisin ruokailutottumuksiani sekä eläinten että koko ekologian kannalta parempaan suuntaan, kun tarpeeksi moni ei kuitenkaan niin tee?”

”Kiinassa syödään koiria ja tehdään muutenkin kaikki pahemmin päin persettä.”

”Jos turkistarhaus tai mikä hyvänsä muu eläinrääkkäys saataisiin loppumaan täällä, eläimiä rääkättäisijn kuitenkin jossakin muualla missä asiat ovat VIELÄ pahemmin!”

”Olet liian reilu, sinua käytetään väistämättä hyväksi. Älä luota keneenkään.”

”Miksi yrität, ryssit sen kuitenkin!”

Pessimisti varautuu kaikkein huonoimpaan mahdollisuuteen, mutta ei tee yhtään mitään estääkseen asioita johtamasta siihen (kuviteltuun) kaikkein surkeimpaan tilanteeseen. Pessimisti on sivustakatsoja, hiljainen hyväksyjä, virran mukana ajelehtija. Tavallaan pessimistiä voisi ihailla tuollaisesta järkähtämättömästä stoalaisesta tyyneydestä, jolla hän antaa paskan valua housuun, kävelee ohi koko bajamajarivin edes vilkaisematta olisiko yhtään vapaana.

Mutta vaikka järkähtämätöntä pessimistiä voi ihailla, niin on hyvä hahmottaa mitä oikeastaan ihailee tuossa filosofiassa. Ainakaan pessimisti ei ole tulevaisuuden ja erilaisten mahdollisuuksien asiantuntija. Pessimisti ei myöskään ole elänyt pettymättä ja saamatta takkiinsa. Hän on juuri se henkilö, joka on joskus aiemmin pettynyt kaikkein karvaiten, todennäköisesti monta kertaa; niin monta, että pettymyksistä saadut henkiset vammat ovat rustottuneet silmälapuiksi peittämään näkemästä mitään muuta kuin mahdollisia uusia pettymyksiä.

Pessimisti on pessinisti. Filosofialtaan eräänlainen crack-addiktiin verrattavissa oleva olento, huumeenaan pettymyksen tunteet ja niiden palvonta. Se on paska huume, se suojaa todellisuuden karikoilta vain hetken, kunnes syöksee entistä pahempaan jamaan. Mitä enemmän vetää, sitä lyhyempi ja surkeampi vaikutus.

Ikävää meidän yhteisöllisen elämämme kannalta pessimisteissä on se, että he vetävät monesti muitakin samaan lokaan. Optimisteilla taitaa harvemmin olla samanlaista karismaa. Optimistit vituttavat ihmisiä – saavat suorastaan raivon partaalle – varsinkin jos jokin asia on juuri todella mennyt päin persettä.

Pyrin eräänlaiseen varovaisen positiiviseen ja itsekeskeiseen realismiin: pidän itsestäni enemmän tulevaisuudessa, jos olen edes yrittänyt.

Tahdonko mieluummin elää sen tyypin kanssa, joka ei koskaan yrittänytkään, vai sen henkilön kanssa, joka yritti ja sössi, joskus jopa onnistui?

Tämä on tärkeä kysymys, sillä vietän väistämättä loppuelämäni jompaankumpaan tyyppiin (siis itseeni) sidottuna.

 


 

On olemassa eräs sanataiteen genre, jonka pariin palaan huvittuneena yhä uudelleen. Kutsutaan sitä vaikka paskanjauhannaksi. Tämän kertainen aiheeseen liittymätön (?) sitaatti on poimittu tämän genren piiristä:

”Tutkijoiden pelottava ennustus: 1999. Aurinko tulee sammumaan.

Kultainen aurinkomme, lämmön ja valon antajamme sammuu jo viiden vuoden kuluttua. Näin väittää astronomi Richard Blesse totisella naamalla.”

Hullu Hullu Maailma, Nr. 9/1994 –

”May God Blesse you and your mad prophecies, Richard.”

 

untitled-1.jpg

Mainokset

Tietoja jussinevalainen2013

Yhteiskunta, otan sen henkilökohtaisesti. Henkilökohtainen, syytän siitä yhteiskuntaa.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s