Enter the Matrix: The Sewers

Kun seuraat mediaa, alkaako tuntumaan, että olet juuri herännyt petojen keskeltä, huonon konsolipelin viemärikentästä, mistä eivät zombiet lopu vyörymästä päälle?

Koska itsemurhapommit(tajat) räjähtelevät, ihmismassat ”vyöryvät”, ”hyökyvät ja ”tulvivat”.

Kun pankeilla on kriisi, niin sinulla on hätätilanne. Kun valtio on velkaa, sinä maksat.

Kenelle valtio ja sinä olette velkaa? Kenelle minä olen velkaa? Tuntemattomille, vierasperäisille sijoittajille, turvallisen turistialueen ulkopuolella notkuville, alati saalistaville sivukujien hämärähemmoille? Kyllä ja ei. Hämärähemmoille kyllä, mutta nämä sinua ympäröivät ahnaat sudet tulevat yhteiskunnan sisäpuolelta, sen kattohuoneistosta, ykkösluokan kymppikerhosta.

Valtiot ovat velkaa oikeutetussa asemassa eläville, koulutetuille, paapotuille pelimiehille, jotka ovat valmiita myymään äitinsäkin huorana hakattavaksi, raiskattavaksi, kunhan heidän matemaattisesti lasketulle jumalalleen, kapitalismille, uhrataan sopiva summa: kaikki. Ihmis- ja eläinmassojen elämät, ympäristö jossa elämme, pieniä summia rahassa laskettuna, mutta itselleen yhdessä korvaamattomat.

Kuka uhkaa asemaasi? Havitteleeko sinua heikompi, huonompi, tyhmempi verorahojasi paremman elintason toivossa? Ovatko ahnaat elintasopakolaiset, hampuusit ja narkkarit, kirjastossa huutavat lapset ja nuoret viemässä tilaasi, paikkaasi, Suomeen syntymällä lunastettua osaasi? Miltä pakolaiset pakoilevat? Mitä turvapaikanhakijat hakevat? Mihin? Miksi? Etkö sinäkin ole epävirallisesti elintasopakolainen: pakenet sosiaalisten tikkaiden alapäätä, köyhyyttä, työttömyyttä, alistamista, kurjuutta, turhaa työtä? Täytät työttömyyslomaketta, lottokuponkia; leimaat kellokorttia. Vainko syntymäoikeudella lupa siihen sallitaan?

Ja sinä luet lehtiä, katsot telkkaria, seuraat sosiaalista mediaa ja mietit, että maailma on mennyt sijoiltaan, pilalle. Nykyaika on kurjistunut, nuoriso, yhteiskunta, yksi ainoa ja oikea, muuttumaton kulttuuri on pilalla, sotkettu. Maailma on tullut hulluksi ympärilläsi?

Kirjoitin lyhyen runon, mietelauseen tästä hetkestä, tilannekuvan siitä, kun katsot realitya paetaksesi äkkiä kasvoille räjähtänyttä todellisuutta:

Vauvanaamat valtaavat vapauden viimeisetkin vankilat, sinä istut ja odotat, kaltereiden takana, kaltereiden takana, muurien sisällä, muurien sisällä, itket ja valitat.”

Sillä me elämme vankilassa, jossa suurin osa meistä nukkuu ja uneksii. Sinä juuri heräsit. Voi voi.

No niin. Nyt kun olet seurassamme, vihdoin hereillä, laita nuo Kiinassa tehdyt housut jalkaan, ota kuppi kahvia. Tehdään muutama asia selväksi:

  • Nykyhallitus on perseestä, mutta täysin kannattamasi yhteiskuntamuodon puitteissa, luvalla. Ei suoda heille kunniaa toisten työstä, sinunkin ajatustyöstäsi. Sinä annoit tämän tapahtua, sinä annat tämän tapahtua, sinä uneksit tämän. Ja näin on aina tapahtunut, niin kauan kuin toinen ihminen on ollut yhteiskunnassa toista stubbylempänä, niin kauan kuin toisten hyvinvointi on perustunut toisten riistoon. Jostain näitä Stubbin lailla kuminaamoillaan irvailevia paskapäitä ja miljonäärejä vain tulee, aina lisää, kuin lihaa tiskille, haaskat raadolle. Ja kaikki katsovat muualle, liimaavat silmänsä umpeen. Yrittävät esittää, ettei tappoa ole koskaan tapahtunut, että ruumista ei ole missään, ei todisteita, ei kärsimystä… pahin kärsimys on aina jossakin muualla…

 

  • …ja niin se tavallaan onkin. Sinä olet etuoikeutettu, paljon paremmassa asemassa kuin ne ihmiset jotka tuolla jossakin poimivat ne pavut, joista jauhetaan tuo aamukahvisi, paljon paremmassa paikassa kuin ne eläimet joista lypsetään tuo maito kahvissasi, paljon mukavemmassa ympäristössä kuin se tehdas jossa pöksysi valmistetaan, paljon paremmassa asemassa kuin ne pakolaiset, jotka hamuavat elintasoasi.

 

  • Pakolaiset eivät ole syy ahdinkoosi, kurjuuteesi. Pakolaiset ovat pelinappuloita, collateral damagea paljon suuremmassa pelissä, aivan kuten päätään seinään hakkaavat, ”Abrakadabra, rajat kiinni!”-taikasanoja huutavat rasistitkin, aivan kuten sinä ja minäkin. Mutta ei ole mitään rajoja, joilla estää itseään tulemasta syödyksi. On vain eri sääntöjä eri pelaajille: toinen saa hyväksymiesi sääntöjen luvalla liikkua yhden ruudun kerrallaan, toinen kahden. Toiset lentävät Thaimaaseen ja ostavat toisen ruumiin käyttöönsä. Shakkinappulat kampittavat toisiaan, sotilas syö hevosen ja pelimiehet nauravat.

 

  • Sinä olet ja et ole etuoikeutettu. Olet etuoikeutettu niin kuin pelikortti on suhteessa toiseen korttiin. Se että muilla on vielä kurjemmin kun sinulla, ei tee sinusta onnellista. Olet apaattinen ja se voidaan ottaa pois milloin ylempäsi niin tahtovat. Onnesi on symbolista, rajallista, pois joltakin toiselta. Koet kuitenkin ansainneesi vähintään tuon kurjan paikkasi, mistä vielä pystyy polkemaan alempia, kuopasta ahnaasti kurkkivia naamoja. Olethan sentään ansainnut paikkasi. Syntymällä Suomeen. Sillä, että isälläsi oli vielä joskus töitä ja maatila. Sillä, että voitit lotossa, synnyit kuninkaaksi korttipelissä. Samalla kaiken maailman miljonäärit, Sipilät, tekevät valintoja suhteesi, määrittelevät paikkasi, lyövät sinut pöytään sopivan hetken tullen.

 

Nyt kun olet hereillä, älä enää mene nukkumaan. Älä syytä muita siitä, että itse kannatat peliä jota pelataan, jossa toisella on enemmän valtaa kuin toisella. Aivan varmasti olen kuullut sinun sanovan, että vain vahvat pärjäävät. Aivan varmasti olen nähnyt sinut syömässä eläintä ja perustelemassa sitä sillä, että sen elämän arvo on pienempi, että toisille jaetaan eri kortit kuin toisille. Olen nähnyt sinutkin ostamassa halpoja tuontilenkkareita. Aivan varmasti olen kuullut sinun sanovan, että ”hoitakoot omat ongelmansa”. Paska tuuri. Aivan varmasti olen kuullut sinun toteavan, että ilman pienelle porukalle ojennettua valtaa ja kaikki vajoaa kaaokseen. Aivan varmasti näin sinut siinä kiusaajaporukassa, ilkkumassa ja sanomassa, että kiusattu on kiusatuksi tulemisensa itse aiheuttanut, syntymällä väärässä paikassa, väärään aikaan ja väärän näköisenä.

Lakkaa pelaamasta, muuta sääntöjä. Herää.

Mainokset

Tietoja jussinevalainen2013

Yhteiskunta, otan sen henkilökohtaisesti. Henkilökohtainen, syytän siitä yhteiskuntaa.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s