”Syntipukki, syntipukki, valkoparta, vanha ukki!”

Törmäsin jälleen häiritsevään uutisointiin. Se keskittyy joidenkin irakilaisturvapaikanhakijoiden outoihin kommentteihin Suomesta. Ja jälleen kerran suomalaisuutta on loukattu ja ihmiset loukkaantuneet, verisesti.

Onneksi löysin myös jonkinlaisen asialehden version, kun eniten jaettiin tämän uutisen roskalehtiversiota. Sisältö on silti suurin piirtein sama. On silti huomionarvoista, että kyseinen kansainvälinen tietotoimisto AFP joka näitä irakilaismiehiä on haastatellut, näyttää omaavan juuri tietynlaisia näkökantoja uutisoinnissaan. En keskity tässä kuitenkaan tuohon uutistoimistoon, koska minun nähdäkseni koko ”uutinen” on merkitykseltään ja informaatiosisällöltään täysin yhdentekevä.

Hämmentävintä tällaisista uutisista tehdyissä tulkinnoissa on mielestäni se, että turvapaikanhakijoista, pakolaisista sekä maahanmuuttajista puhutaan ylipäätään yhtenä kimppuna, mutta sen lisäksi ikään kuin jonkinlaisina manipuloivina sekä joka sekunti täysin tietoisesti ja harkiten toimivina agentteina, sen sijaan että heidät nähtäisiin ihmisinä, hyvässä ja pahassa.

En oikein tiedä mitä tällaisilla uutisilla tahdotaan viestittää. Minä koen tällaiset näkökulmat uutisissa älykkyyttämme loukkaaviksi, päähänpotkitun kansan kuumentuvilla tunteilla kiehautetuksi sensaatiohakuisuudeksi. Vähintä mitä voisi tehdä, olisi ottaa joltakin toiselta pakolaiselta tai turvapaikanhakijalta päinvastainen näkemys samaan uutiseen vertailuksi, koska on selvää että sellaisia on enemmän.

Totuushan on se, että turvapaikanhakijat sekä pakolaiset ovat yksilöitä, ihmisiä, tulevat hyvin erilaisista taustoista, kuin myös eri paikoista, eri reittejä, eri syistä. Hyvin pieni murto-osa voi olla hämmentyneitä kusipäitä, jotka käyttäytyvät uhmakkaasti ja enemmän tai vähemmän aggressiivisesti (yleensä taustoihinsa sekä kokemuksiinsa liittyen).

Elämä maapallolla on monimutkaista, monikulttuurista ja värikästä, ei mitään peliä jossa ihmisyys, pakolaisuus tai syntymässä saatu kansallisuus (ja sen suomat edut) olisivat yksinkertaisia etniseen taustaan tai yksinkertaisiin kulttuureihin sidottuja faktoja, eikä kulttuurikaan ole koskaan vain paikallista, yksinkertaista ja muuttumatonta.

Olemme hyötyneet tässä yhteiskunnassa paljon toisten yhteiskuntien pohjimmaisten ahdingosta. Se on hyvä muistaa silloin kun ylpeilemme siitä, kuinka olemme suomalaisina ansainneet omalla työllä hyvinvointimme, kahvimme, tupakkamme, banaanimme, kinkkumme ja kesämökkimme järven rannalla, metsän hiljaisuuden keskellä.

Suomessa elämä näkyy olevan kovin harmaata, eristynyttä, autiota. Kansa on täysin pihalla maailman syy- ja seuraussuhteista sekä suhteellisuudentajusta, ainakin jos nuuhkitaan kansan syvien rivien ajatuspierujen kasautumaa (eli internetiä), tai kansan alempia herkkyysalueita nuoleskelevaa mediaa (kuten keltaista lehdistöä).

Irakin tilanteen levottomuutta ja väkivaltaisuutta ei vähennä se, että nämä uutisessa Suomen tylsyydestä mouhoavat tyypit ovat selvästi totaalisen sekaisin jos tuollaista kritiikkiä laukovat tyhjänpäiväisestä syystä, kuten hyvien bilemestojen puuttumisesta. Jos pakolaisella ei ole kotimaassaan vakavia ongelmia, ei pääse Suomeen ollenkaan (turvapaikanhakijana), joten elintasopakolaisuus ei oikeastaan ole mikään ongelma Suomessa. Antakaa oikeiden tahojen huolia ja stressata näistä asioista, päättää mikä on elintasopakolaisuutta ja mikä ei.

Esimerkiksi työni kautta olen tekemisissä pakolaisten ja muiden maahanmuuttajien kanssa paljonkin. Siksikin tällaiset naurettavan yksipuolista kuvaa pakolaisuudesta (tai maahanmuutosta ylipäätään) ilmaisevat uutisnäkökulmat raivostuttavat, ne kun tekevät vain ja ainoastaan halla-ahoa pahaa-aavistamattomille ja vähemmän lukeneille sekä kokeneille ihmisille. Rasistisissa mielissä tällaiset pari irakilaista hunsvottia tuohtuneine ja ilmiselvän hämmentyneine kommentteineen yhdistyvät kokonaisuudessaan kategoriaan ”turvapaikanhakijat”, joka taas asetetaan lähes automaattisesti kattokategoriaan ”maahanmuuttajat”. Ikään kuin kaikki kategorian jäsenet olisivat yksi ja sama asia johon tulisi suhtautua negatiivisesti.

Pakolaiset ja turvapaikanhakijat eivät edelleenkään ole mitään vellovaa meren mutaa, vaan yksilöitä, ihmisiä, kuten sinä ja minä. On naurettavaa kuinka median rasistinen siipi tykittelee negatiivista uutisointia turvapaikanhakijoista juuri kun eri paikoista tulee läjäpäin pakolaisia kriisien keskeltä aiempaa enemmän.

Minäkin olen nuorena ja aggressiivisena miehenä laukonut typeryyksiä väärissä paikoissa, varastanut, nauranut läheisen(kin) hautajaisissa, hihittänyt saadessani (tai jonkun muun saadessa) turpaan, jättänyt nuorempana auttamatta hädässä olevaa, tehnyt vaikka mitä typerää ja häiritsevää. Olen kenties kasvanut hieman jolloin kaikki toilailu ja omaan pesään kuseskeleminen vähentyy ainakin hieman.

Kuitenkin jos olisin pakolainen, nuoresta ja tyhmästä minusta olisi kirjoitettu lehtijuttuja: ”Kuinka se kehtaa?!”

Totaalinen ja ehdoton enemmistö pakolaisista tulee – sekä fyysisesti että psyykkisesti – hirveässä kunnossa ikävistä ja vaarallisista oloista.

Poliisiasemalla passiani uusiessa – etuoikeutetun länsimaalaisen hunsvotin etelänmatkaa varten – tapasin tällaisia pakolaisia, synkkiä haisuleita, vieraassa ja vihamielisessä maassa kaukana kotoaan, ystävistään ja perheistään. On halventavaa keskustella edes samassa lauseessa tästä enemmistöstä pakolaisia ja joistain mahdollisista seikkailijoista, jotka eivät edes kunnolla tiedä mitä Suomesta hakevat, etsivät aarretta sateenkaaren päästä, tavoittelevat kangastusta.

Sitä paitsi jaan oikeastaan uutisessa mainittujen irakilaismiesten näkemyksen, etenkin tämän pakolaiskeskustelun masentamana ja lannistamana:

Suomi todella on monista aiemmista – lähinnä sodanjälkeisen yhteiskunnan rakentamiseen liittyvistä – saavutuksistaan huolimatta tällä hetkellä aika paska ja tympeä, vihamielinen ja tietämätön maa, jossa media- ja muu lukutaito* on vaarallisesti heikentynyt ja asenneilmapiiri koventunut. Tämä ei tosiaan johdu maahanmuutosta. Nyt ei voida etsiä syntipukkeja (lue syntipukkiteoriasta täältä) muualta kuin ikiomasta kulttuuristamme.

*Tulen takuulla kirjoittamaan medialukutaidosta vielä oman tekstin joten sen syvempi puiminen jääköön tästä pois.

Usein väitetään, että maahanmuuttajat haittaavat koulutustamme ja sivistystä. Olen työskennellyt paljon sijaisopettajana ja teen myös nykyisessä työssäni yhteistyötä koulujen kanssa. Eivät pakolaiset opetusta heikennä, vaan resurssipula ja jossain määrin myös yllättävänkin kehnosti kouluttautuneet ja omituisia asenteita omaavat opettajat, kehnot toimintarakenteet. Itse asiassa ei ole mitään yksittäisiä syitä ja syyllisiä koulutuksen ja sivistyksen kohtaamiin ongelmiin Suomessa. Sekään asia ei ole yksinkertainen, monokulttuurinen. Sieltäkään ei löydä yhtä syntipukkia, vaan joukossa tyhmyys tiivistyy.

Ei tänne Suomeen nyt kannattaisikaan tulla, ei täällä mitään uskomatonta herkkua ole välttämättä ollakaan, ellet sitten ole saanut oikeanlaiset kortit käteen taustojesi ansiosta. Tuskin kukaan muu kuin pahasti kusetettu luulee tulevansa johonkin ihmemaahan, jossa sossurahoilla elää herroiksi ja kauniit naiset lakoavat jalkoihin. Jos joku kuitenkin tulee tällaisten (melko tyhjänpäiväisten) harhojen vallassa, niin on aivan riittävä rangaistus jumiutua tänne palelemaan ja mätänemään tuplaikkunoiden taa hengiltä ja ilmoittelemaan kavereille kotimaahan, että ei kannattanut.

Minä olen melko etuoikeutettu. Minun ei tarvitsisi edes vaivata päätäni työni ulkopuolella pakolaisasioista, sodista, nälänhädästä, verorahojen käytöstä tai sossupummeista, koska niillä ei tavallisesti ole oikeastaan mitään valtavaa vaikutusta elämääni, paitsi joidenkin ihmisten pakolaisiin kohdistaman vihan ja tietämättömyyden muodossa, mikä masentaa minua välillä ja aiheuttaa vaaratilanteita kun mielenterveysongelmaiset rasistit partioivat kaduilla. Silloin kun ahdistaa menen metsään lenkille, tai tatamille nujuamaan, treenikämpälle soittamaan musaa, suljen netin ja luen kirjan.

Kysynpä vielä lopuksi sinulta suomalainen, tavallinen kansalainen, joka olet oikein asiaksesi lähtenyt selvittämään kissojen ja koirien kanssa – ja lopulta röyhkeästi kyseenalaistamaan – pakolaisten sekä turvapaikanhakijoiden motiiveja laajemmalti:

Kuinka helvetissä sinä etuoikeutettu paskiainen kehtaat tonkia hädänalaisten asioita ja tehdä oletuksia?

Eikö sinua yhtään hävetä ne sadat kerrat, kun pakolaisten motiivien epäily ja panettelu on osunut väärään, vaikka yhden kerran onnistuisitkin vaikka jostakin uutisenkuvatuksesta paikantamaan ahneen ja tyhmän pakolaisen?

Sillä veikkaamallasi väärällä arvalla olet kuitenkin tukenut ja luonut jotain todellista: rasistista yhteiskuntaa. Julkisesti lausutuilla asioilla ja niiden hyväksymisellä on konkreettisia seurauksia.

Eikö sinua yhtään hävetä, että samalla kun haisevia, ryytyneitä ja yskiviä pakolaisia istuu vastaanottokeskuksissa ja poliisiasemilla pelkäämässä tulevaisuuttaan ja lastensa tulevaisuutta, sinä viihdytät jouto- tai työaikaasi kirjoittelemalla nettiin negatiivisiin mielikuviin perustuvia analyyseja siitä, kuinka sinun hieno maasi menee pilalle, kun joudut sitä huonommat kortit saaneiden kanssa hyvin vähän jakamaan?

Minua hävettää ainakin sen rasistimummon puolesta, joka kaupan kassajonossa alkoi toissapäivänä aggressiivisesti penäämään muilta, että miksi ihmeessä pakolaisilla on housut ja kännykät. Emme elä missään vanhojen taskukirjojen Ankkalinnassa, kaikilla kannattaakin olla housut jalassa ja kännykät taskussa.

Mainokset

Tietoja jussinevalainen2013

Yhteiskunta, otan sen henkilökohtaisesti. Henkilökohtainen, syytän siitä yhteiskuntaa.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s