Huhuilua: tutkielmia elämän korkeakouluista

Kuulun siihen ihmisryhmään, jonka joukossa ei uskota siihen, että elämän koulu olisi välttämättä se paras opinahjo matkalla maailman syvälliseen ymmärtämiseen.

Aivan kuten paras paikka harjaannuttaa painitekniikoitaan ei välttämättä ole satunnainen nakkikioski satunnaiseen kellonaikaan ja satunnaisen, vastahakoisen sparrikaverin kanssa, ei pelkkä syöminen, juominen, makaaminen, hengittäminen tai edes nettiin rustaileminen takaa ymmärrystä maailman asioista. Siispä olenkin päätynyt opiskelun johdattamana kirjoittamaan pro gradu -tutkielmaa, viimeistelläkseni – turhankin pitkiksi venyneet – opintoni Helsingin yliopistossa.

Työnsin tapani mukaan kourani syvälle sontaan, kun valitsin tutkimusaineistokseni verkkokeskustelut. Ryhdyin seuraamaan huhua, jonka mukaan jätteiden syntypaikkalajittelu – eli lajittelu kotitalouksissa – on turhaa.

Huhut ovatkin omana lajinaan oivallinen tutkimuskohde nimenomaan folkloristiikan eli kansanperinteen piirissä. Aivan kuten biologille voisi haiseva ja kärpäsiä houkutteleva lantakasa olla todellinen aarreaitta, kaltaiselleni folkloristille aihepiiri osoittautui (nimenomaan nettikeskustelujen muodossa) elämää kuhisevaksi gradu-sammoksi.

Tässä vaiheessa joku tarkkaavainen blogiani seurannut lukija klikkaa takaisin pornosivustolle haukotusta pidätellen ja todeten: ”Taas se piipertäjä jankuttaa samasta kierrätysjutusta”. Pysy kuitenkin mukana, koska mukaan on tullut uusi jännittävä käänne, joka vaatii hiukan pohjustusta tutustakin aiheesta.

Joidenkin mutkien kautta tuli selväksi, että maahanmuuttajien sosiaaliturvaan, lastenrattaisiin ja Pia Kauma -nimiseen kokoomuspoliitikkoon liittyvä, kohuakin aiheuttanut verkkokeskustelu sopisi yllättäen täydelliseksi vertailukohteeksi aiemmin jo tonkimalleni lajittelukeskustelulle. Tässä tapauksessa siis myöhäinen mato nappasi linnun; olenhan työstänyt graduani laiskasti työnteon ohella jo monta vuotta. Jos en olisi viivästellyt, olisi tämä herkullinen vertailukohde jäänyt pois tutkielmastani. Ottakaa tästä opiksi: yliopistossa vetelehtimisestä on joskus hyötyä… tai sitten maltti on yleensäkin valttia.

Yhteistä näille kahdelle tapaukselle ei ollut vain se, että molemmissa jonkin poliittisen näkemyksen perusteluksi käytettiin ilmiselvää huhua tai suoranaista urbaanilegendaa, vaan myös se, että molemmissa keskusteluissa oletetuksi kansaa huijaavaksi syypääksi maalailtiin epämääräistä sosiaalista konstruktiota: vihervasemmistoa.

Kierrätyskeskustelussa huhuiltiin, että milloin missäkin oli nähty, kuultu ja aivan varmasti todennettu, että kotitalousjätteet menevät joka tapauksessa samaan kasaan kaatopaikalle. Näin ollen lajittelu kotona on turhaa, vaikka vihervasemmisto siihen onkin kansan pakottanut. Mainittakoon tämän yhteydessä myös argumentoidun, että kaikki jätteet pitäisi polttaa maagisessa ihmepolttolaitoksessa, joka tuottaisi enemmän energiaa kuin biomassan onnistuneeseen polttamiseen kuluttaisi. Nopeaa, kätevää ja energiatehokasta, aivan kuin Bruce Willis -elokuvassa, eikö?

Maahanmuuttoasioiden parissa taas huhuiltiin, kuinka maahanmuuttajat eivät uskonto- tai muista syistä voisi ottaa vastaan käytettyjä lastenrattaita, ja näin ollen sosiaalivirasto maksaisi heille erityisen suuria korvauksia. Maahanmuuttajat myös saavat kuulemma sossusta suuria summia rahaa merkkivaatteiden ostamiseen. Huhuiltiinpa sellaisestakin, että jotkut uskontokunnat vaativat sossua rahoittamaan uuden uunin oston asuntoon muutettaessa, vedoten siihen, että vanhassa uunissa on saatettu paistaa sianlihaa.

Puhumattakaan siitä, että miten muka muslimimaahanmuuttaja voisi vääräuskoisen aiemmin asuttamassa vuokra-asunnossa asua? Siispä elikkäs sossuhan kustantaa ja rakennuttaa tietysti maahanmuuttajille täysin uudet asuintilat.

Okei, viimeisen keksin ihan itse, kuitenkin turhankin tutulla harhaisella logiikalla.

Eräs lukemani tarina maahanmuuttajien sossurahoitteisista merkkivaatteista oli huikea. Sosiaalisessa mediassa kirjoittanut nainen tiesi kertoa, että työttömät ja siisteihin merkkivaatteisiin pukeutuneet maahanmuuttajaopiskelijat olivat opiskelukaveriltaan – kertojanaisen serkulta – ihmeissään kyselleet, että miksei tämä ollut kotinsa tuhonneen tulipalon (!) jälkeen hakenut sossurahoilla parempia (eli ilmeisesti tulipalossa pilaantumattomia?) vaatteita kaupasta. Kuulemma sossu ei sellaista apua ollut tälle nyt kodittomalle reppanaserkulle tarjonnut, vaan maksanut vain yhden puhelun (!) (?).

Kyllä! Tarina oli juuri noin hillitön ja täynnä hämmentäviä yksityiskohtia. Teki mieli kysyä missä koulussa tämä tarinan serkkutyttö niiden mamujen kanssa oikein opiskeli. Ettei vaan olisi siinä kuuluisassa elämän koulussa, missä ei ilmeisesti kotivakuutuksista perusteta, vaan lampsitaan onnettomuuden sattuessa sossun luukulle?

Ikäväkseni edellä mainittu keskustelu on hautautuneena jonnekin sossumedian syövereihin, enkä tuolloin häkellykseltäni tajunnut käyttää kuvankaappausta. En siis harmikseni alkuperäistä keskustelua voi kanssanne jakaa. Mutta älkää pelätkö, tätä riittää! Tästä kasasta liikenee monen naurun lannoitteeksi ihan koko porukalle! Onhan tässä jo etniset vähemmistöt, supertehokkaat uunit ja palavat koditkin mainittu, heitetään vielä lastenrattaat ja viherpiipertäjätkin sekaan palamaan.

Kun olin lopulta useista aihepiireistä löytänyt keskustelijoiden väliseksi yhteiseksi tekijäksi syvän vihan ihan kaikkea heidän vihervasemmistolaiseksi luokittelemaansa kohtaan, hoksasin myös toisen – paljon konkreettisemman – yhteyden kahden näennäisesti eri alueilla operoivan aihepiirin välillä: niistä keskustelivat samat tyypit ja täysin samanlaisella retoriikalla. Kun tarkastelette aiemmin linkittämiäni uutisia ja niiden kommenttiosioita, voitte huomata, että samat nimet ja naamat vilisevät kommenttien joukossa. Helpotan elämäänne ja laitan ne linkit vielä kerran tähän: Pia Kauma -keskustelu & Lajittelu-keskustelu.

Mainittakoon, että sama kokoomuspoliitikko (Terhi Koulumies) joka lajittelu-uutisessa tahtoo ”käräyttää biojätteen sähköksi”, on myös julkisesti vastustanut koululaisten kasvissyöntiä. Katso linkki. Hänellä on siis laajemmaltikin herneitä nenässä ja lihasäikeitä hampaankolossa kaikkea vihreää kohtaan.

Tämä mikään ei tietysti yllätä ketään. Elämänkoululaisten asiantuntijuus kun ei rajoitu millekään yhdelle alalle, vaan tietysti elämän koulun käynyt asian tuntija tietää vähän kaikesta sekä näkyy ja kuuluu vähän joka puolella nettiä, oli aiheena sitten sosiaaliviraston päätökset, isämmaa, maahammuutto, työtaistelut, jätehuolto tai EU.

Maailmanlaajuista verkkoa on kutsuttu eräänlaiseksi kyläksi, tottahan sieltä täytyy siis löytyä ne omat, aivan konreettiset kylähullunsakin. Internet on demokratisoinut järjestelmällisen poliittisen aivopesun: siinä missä aivopesua ja propagandaa ennen levittivät lähinnä vallanpitäjätahot, nyt laajamittainen vihapropaganda on siirtynyt paikallisten – mutta verkottumisen myötä globaalien – huru- ja huhu-ukkojen haltuun. Myös salaliitoista on tullut kovin arkisia ja niitä ratkovien asiantuntijoiden mukaan niitä masinoivat kumma kyllä isojen poikien sijaan ihan tavalliset pienet ihmiset, vaikkapa peloittavat kasvissyöjät, viherpiipertäjät.

Huolestuttavaa ilmiössä on se, että yllättävän monet näistä aggressiivisista nettikeskustelijoista on äänestetty vaikuttamaan ihmisten yhteisistä asioista.

Toivon kuitenkin, että me muut ihmiset etsisimme jatkossakin sitä syvempää tietoa tieteen parista, virallisista kouluista ja oikeilta asiantuntijoilta, emmekä huhuista ja internetistä tai elämän koulun nimeen vannovilta kaikkien alojen asiantuntijoilta, jotka saavat kärjistyneet mielipiteensä ja pakkomielteensä pelkällä nettikirjoittelun huikealla volyymillä vaikuttamaan kansan yleiseltä mielipiteeltä. Näihin nettikirjoittelun supersankareihin eivät normaalit, rationaaliset logiikan lait tunnu pystyvän.

Mainokset

Tietoja jussinevalainen2013

Yhteiskunta, otan sen henkilökohtaisesti. Henkilökohtainen, syytän siitä yhteiskuntaa.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s