Avoin kirje poliisille koskien marssia Helsingissä vappuna 2014

Heti aluksi tahdon kiittää poliisia siitä, että omassa työssäni olen viime vuosina saanut myös positiivisia kokemuksia yhteistyöstä virkavallan kanssa. Te olette kömpelö, alkeellinen ja yksinkertainen työkalu – kuin sorkkarauta – jota ilman ei tietynlaisissa tilanteissa ja olosuhteissa aina tunnu pärjäävän nyky-yhteiskunnassa.

 

Työskentelen kehnon ja eriarvoistavan sosiaalipolitiikan, tulo- ja luokkaerojen (osin eri asioita) sekä vuokra-asumisen hintapolitiikan runtelemalla, lähes ghettoutuneella alueella yhteistyössä useiden erilaisten toimijoiden kanssa. Te siellä poliisissa olette se työkalu joka kaivetaan esiin, kun monimutkaisemmat sekä sivistyneemmät systeemit ovat riittämättömät, hetkellisesti menneet epäkuntoon resurssien puutteesta tai kompastuneet omaan näppäryyteensä. Sitäkin sattuu silloin tällöin.

 

Ikävä kyllä olette turhan usein myöhässä itse tilanteista ettekä ota räjähdysalttiita tilanteita aina kovin vakavasti. Koitetaan skarpata tässä molemmin puolin. Olette silti tärkeä osa hankalan alueen ihmisten hyväksi toimivien tahojen joukossa. Keskustelemalla yhteistyömme on pelannut moitteettomasti.

 

Vappumarssilla esiintynyt poliisi tuntuukin aivan eri poliisilta kuin se, jonka arjessa ja työssä kohtaan. Vappumarssin poliisi on kuin tutun yhteistyökumppanini ilkeä kaksoisveli tai jakomielitautinen, hypomaniassa riehuva versio siitä yksinkertaisesta työkalusta, johon me tavalliset, huolestuneet kansalaiset olemme tahtoneet oppia luottamaan.

 

Minä en ottanut osaa vappumarssille, koska nykyään vältän väkijoukkoja ja kaupungin joukkohulinoita. Pyrin vaikuttamaan muualta käsin, luonteeseeni paremmin istuvilla tavoilla.

 

Olen saanut melko hyvän kuvan vappumarssin tapahtumista seuraamalla aiheeseen liittyvää uutisointia, paikalla kuvattua video- ja kuvamateriaalia, lukuisia erilaisten tahojen kirjoituksia aiheesta, sekä kuuntelemalla vapun jälkeen useiden ystävieni, tuttavieni ja puolituttujen kertomuksia marssilta. Osallistuin myös lauantaina 3.5. tapahtumaan, jonka tuotot menevät vappumarssille osallistumisesta käsittämättömän ankarasti sakotettujen ihmisten kulujen korvaamiseen.

 

Kaikille lienee selvää mistä on kyse: poliisi varautuu – ahneiden talousrohmuajien aiheuttamien ongelmien kourissa painiskelevan – muun Euroopan esimerkin johdattamana yhä laajempiin levottomuuksiin, kansan syvien rivien purkaessa turhautumistaan ja täysin aiheellista pelkoaan. Vappumarssi oli oiva paikka harjoittaa poliisivoimia mellakoiden varalle.

 

Asiassa oli vain yksi pieni ongelma: mitään väkivaltaista mellakointia ei suomalaisissa olosuhteissa ollut tämänkään vappumarssin osalta odotettavissa. Huolestuneet kansalaiset eivät ennakoi ja mellakoi etukäteen kurjistuvaa tilannetta varten, nykyisessäkin on ihan tarpeeksi kestämistä. Poliisin vastuulle siis jäi sellainen harjoitustilanne tarvitessaan järjestää.

 

Anarkistit olivat tietysti looginen kohde mellakan järjestämiselle. Anarkistit voisi kenties provosoida ja eristää muusta porukasta, koska he ovat marssin puoluepoliittisten tahojenkin silmissä epätoivottu tai vähintäänkin parlamentaarisesti hyödytön yhteistyökumppani. Tuskin siitä kauheaa porua syntyy, jos jotkut nimettömät, puolueettomat ja kodittomat anarkistit jäävät pois marssilta. Itsepähän ovat kuoppansa kaivaneet, kun eivät kannata käytännössä tavallisen ihmisen ulottumattomissa toimivaa typerää ja kankeaa järjestelmää, joka polkee köyhän ihmisen vääjäämättä alleen.

 

Poliisi tarvitsi vielä jonkin syyn käydäkseen ihmisiin kiinni. Siksi keksittiin anarkistien punamustilla lipuilla koristelemat astalot; kepit, joita on ennen tavattu ajatella lippukeppeinä. Kepin tarkoitus on saada lippu ulottumaan niin korkealle, että muutkin kuin sen välittömässä läheisyydessä kulkevat saattaisivat sen nähdä. Mielenosoitusten tarkoitus on ikään kuin näkyä ja kuulua. Ei liene juuri järkeä osoittaa mieltään näkymättömissä ja kuulumattomissa.

 

Joskus lippuja myös saatetaan tökätä maahan pystyyn, siksi keppejä on välillä teroitettukin. Jos olisin edes tullut ajatelleeksi, että poliittiset lippukepit on teroitettu ihmisruumiiseen tökittäviksi astaloiksi, olisin ehdottomasti jättänyt monet aiemmatkin mielenosoitukset kokonaan väliin ja soittanut poliisille. Aiemmissa mielenosoituksissa en kuitenkaan ole lippukeppejä koskaan nähnyt astaloina käytetyn.

 

Lähimmäksi isänmaallisuuteen verrattavaa tunnetta olen kai joskus päässyt keskustellessani muiden eurooppalaisten ihmisten kanssa poliisista, puhumattakaan venäläisistä miliiseineen. Heidän tarinansa mielenosoituksista ja yleisesti virkavallan kanssa toimimisesta ovat tuntuneet hurjilta, lähes keksityn inhottavilta tavallisen suomalaisen näkökulmasta. Tällöin olen joskus kertonut omista Reinikaismaisen lupsakoista kokemuksistani suomalaisen poliisin suhteen, tuntien jopa pientä ylpeyttä siitä, että meidän yhteiskunnallinen vastakkainasettelumme ei ole aivan piloille kärjistynyt.

 

Myös suomalaisten aktivistien sekä mielenosoittajien (anarkistit mukaanlukien) asenne on huomattavasti rauhanomaisempi kuin mitä olen muualta maailmasta aistinut. Perinteisesti Suomessa saa ja pitää näkyä ja kuulua mielipiteineen, kunhan ne ovat perusteltuja eivätkä loukkaa tai uhkaa ketään yksittäistä ihmistä tai ihmisryhmiä. Järjestelmää on saanut kritisoida ja mieltään osoittaa. On ollut yhteinen etu, että näin on. Näin yhteiskunta pysyy edes jossakin määrin avoimena ja rauha yhteisenä tavoitteena.

 

Nyt teillä siellä poliisissa on lähdetty pyörittämään huonosti teroitettua lippukeppiä siinä yhteiskunnallisessa haavassa, joka ammottaa monien yhteiskunnallisten ongelmien ja ristiriitojen auki repimänä. Teillä on käsissänne vaarallinen astalo.

 

Tavallinen huolestunut kansalainen tahtoisi, että poliisi olisi sellainen työkalu johon voi luottaa ja joka suojelee kansalaista. Epätavallinen huolestunut kansalainen (anarkisti) taas on kaiken aikaa tiennyt, että poliisi suojelee ennen kaikkea esivaltaa ja omaisuutta, joten levottomuuksien syntyessä kansalainen on sitä enemmän poliisin vihollinen, mitä enemmän kansalainen on köyhä, valtaa vailla ja huolestunut.

 

Poliisilla ei siis ollut anarkistien kohdalla luottamusta menetettäväksi alunperinkään, joten siinäkin mielessä nimenomaan anarkistit lippuineen olivat oiva kohde pienelle mellakkaharjoitukselle. Poliisin harmiksi ihmisiä ja ihmisjoukkoja on vaikeaa karsinoida vedenpitävästi. Kohteeksi joutui myös moni pelokas sivullinen ei-anarkisti, unohtamatta tietysti sitä, että myös anarkisti on sivullinen uhri joutuessaan poliisin kynsiin, jos ei ole tehnyt mitään rikollista. Ajatusrikoksia ei uskoakseni ole Suomen lakiin kirjattu.

 

Nämä ajatusrikolliset ovat collateral damagea, pientä sivuvahinkoa. Aina roiskuu kun rapataan. Mutta kuinka käy kun pikkuhiljaa rapautetaan tavallisenkin, lakiin ja järjestykseen uskovan kansalaisen kohdalla vaivoin ylläpidetty illuusio siitä, että hän on vapaa kokoontumaan, ilmaisemaan mieltään ja liikkumaan julkisilla paikoilla, ainakin kunhan ei itse heittäydy väkivaltaiseksi? Kuinka käy kun poliisi onkin enemmän uhka kuin turva? Levottomuus lisääntyy ainakin, se on selvää.

 

Te siellä poliisivoimissa olette nyt levottomuuden maahantuojia, enkä minä välttämättä toivoisi mitään Kreikan tai Ukrainan mallia tänne meidän verrattain pieneen ja lähes demokraattiseen yhteisöömme. Vain tällaisessa mielessä olen maahanmuuttokriittinen: en tahdo väkivallan ja fasismin muuttavan maamme rauhanomaisen sekä demokraattisen kokoontumiskulttuurin ympärille.

 

Tiedän, perustelette kovia toimia yhteiskunnan itsepuolustuksella. Minäkin olen harrastanut jonkin aikaa itsepuolustuslajia. En kuitenkaan harjoittele sitä kadulla ihmisiin.

 

Anarkismi ei uhkaa ihmistä, vaan järjestelmää. Sen sijaan nyt näyttäisi siltä että poliisi suojelee järjestelmää, mutta uhkaa tavallista ihmistä ja sellaisen vapautta. Häviätte symbolisen taistelun ihmisten mielissä ja aivan syystäkin, ellei poliisi opi virheistään.

 

Olen erityisen huolestunut, koska vappumarssi ei ole ainoa esimerkki vaivihkaa maahantuodusta ja kovemmasta poliisin mielenosoituskulttuurista: viime joulukuussa provosoitte ja riehuitte hevosilla väkijoukossa Tampereen Kiakkovierasjuhlissa ja hiljattain kaasutitte eduskunnan portailla. Tämä vappuhassuttelu oli kuitenkin ehkä selviten dokumentoitu ja tällä kertaa myös poliisin itsensä myöntämä ja pahoittelema, kaikin puolin surkea esitys. Provokaatio ja sekasorron aiheuttaminen ei ole hyvää ja toimivaa joukkojenhallintaa.

 

Ehkä kaikki ei ole vielä menetetty. Edes anarkistit eivät provosoituneet täysin läpinäkyvästä provokaatiosta huolimatta, vaan pysyivät hämmästyttävän rauhallisina. Marssi ei selvästikään räjähtänyt täysipainoiseksi mellakaksi. Nyt kun suomalaisten mielenosoittajien maltti on testattu ja pinna todettu pitkäksi kuin Pinokkion nenä aprillipäivänä, te siellä poliisissa voisitte oppia virheistänne ja vaikuttaa siihen, että jatkossa kenellekään ei tarvitse tulla joukkotapahtumissa paha mieli ainakaan ennen seuraavan päivän – putkan sijaan kotisohvalla kärsittävää – krapulaa ja morkkista.

 

Kiitän vielä lopuksi teitä poliiseja siitä, että samaan aikaan kun poliisi vappuna perseili Helsingissä, niin Porissa virkavalta otti kiinni ihan oikeita rikollisia oikeine aseineen, nimittäin vasemmistoliiton vappujuhlaa häirinneitä uusnatseja savuheitteineen.

 

Nuo oikeat rikolliset maahantuovat Suomeen väkivaltaisia tuulia Euroopasta. Me tavalliset huolestuneet, äärijoukkioihin kuulumattomat kansalaiset – kuten toivoakseni myös te siellä poliisivoimissa – tahdomme nimenomaan ylläpitää rauhaa ja kaikkien Suomessa asuvien ihmisryhmien turvallisuutta, vaikka joskus tekisimmekin virheitä.

 

Tekin pyysitte anteeksi ja varmasti suurin osa huolestuneista kansalaisista antaakin teille anteeksi, kunhan jatkossa ei harjoitettaisi aivan näin huonoa asiakaspalvelua. Virheistä voi oppia ja siellä poliisissakin opitaan tämän vapun tapahtumista, eikö vaan?

 

Huolestunein yhteistyöterveisin,

Jussi N.

 

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä (sori, ei iltiksiä ja muuta paskaa):

 

http://yle.fi/uutiset/poliisi_turvautui_kiinniottoihin_anarkistien_vappumarssilla/7216795

 

http://yle.fi/uutiset/poliisi_pahoittelee_toimintaansa_vappumarssin_yhteydessa/7217801

 

http://www.vallankumous.org/blogi/2014/05/01/vappumarssi-poliisi-ja-lipputanko/

 

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/3162762/poliisi-toimi-helsingin-vappumarssilla-sakn-pyynnosta

 

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/624828/SK+Seitseman+uusnatsia+otettiin+kiinni+Porissa+vappuna

Mainokset

Tietoja jussinevalainen2013

Yhteiskunta, otan sen henkilökohtaisesti. Henkilökohtainen, syytän siitä yhteiskuntaa.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Avoin kirje poliisille koskien marssia Helsingissä vappuna 2014

  1. eli käytännössä, äärivasemmisto; aina itsensä ja muiden nolaamista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s