Asuako Ladassa vai laina-arkussa?

Olihan se pakko kokeilla, kun sosiaalinen media tarjosi laskuria, jolla voi mitata kuinka moni tienaa vähemmän omalla asuinseudulla. Tai enemmän. Kyse on näkökulman valinnasta. Tahtooko kyykyttää mielessään lähiseutunsa asukkaita vai rypeä itse kurjuudessa? Juttu on otsikoitu kuitenkin sillä periaatteella, että ihmiset tahtovat tietysti tietää kenellä menee kehnommin.

Täältä se mittari joka tapauksessa löytyy:

Kuinka moni naapurisi tienaa vähemmän kuin sinä?

Mittarin mukaan 49 prosenttia alueella asuvista ikäluokkani ihmisistä kuuluu alempiin ja 44 prossaa ylempiin tuloluokkiin kuin minä. Tämä siis tämän hetkisillä tuloillani. Tilanne voi jossakin vaiheessa muuttua, koska en työskentele vakituisessa työsuhteessa. Jäljelle jää muuten seitsemän prosenttia, jotka eivät ilmeisesti siis tienaa ollenkaan vai makaavatko järven pohjassa, en tiedä.

Ennen kuin hieron tyytyväisenä käsiäni yhteen ja lähden hotellin baariin repostelemaan tulotasollani, on tulosta syytä hiukan pohtia, koska se on kummallinen.

Asuinalueeni on täynnä toinen toistaan hulppeampia omakotitaloja, joiden pihoissa lymyää toinen toistaan kalliimpia menopelejä. Alueen nuorisokin ajelee mopoautoilla tai skoottereilla ennen kuin vaihtavat ne bemareihin täysi-ikäistyessään; pukeutuvat kalliisiin merkkivaatteisiin ja kirjoittavat bussipysäkin seinään ”porvarilähiö underground”.

IMG_0326

Itselläni ei teininä olisi ollut varaa tuhlailla bensaa, mutta nämä pärisyttävät paikallisen koulun pihassa mopojaan useita tunteja yhtä soittoa, paikallaan, kunnes ilmeisesti käyvät välillä tankkaamassa, vain palatakseen pöristämään lisää ja saastuttamaan luontoa sekä ihmisten hermoja. Samalla ne juuri täysi-ikäistyneet luukkuttavat sietämätöntä junkutusta hienoista autoistaan, käynnistellen välillä autoaan ettei akku – ja sitä myöten myös bileet – pääsisi loppumaan. Vanhemmat ovat varmaan koko ajan muualla tienaamassa roposia sveitsiläisille pankkitileilleen.

Mahdoton kuvitella, että nämä lähialueen ihmiset kävisivät töissä saaden siitä vähemmän rahaa kuin minä. Tai sitten ne ovat kovia säästämään. Ei näissä lukaaleissa vuokrallakaan kaikki voi asua. Okei, onhan tuossa muutama matala kerrostalo ja rivarikin keskellä. Ei niihinkään silti ihan mahdotonta määrää väkeä mahdu, vaikka juuri ne kämpät olisivat puolalaisia työmiehiä pullollaan.

Eivätkö rikkaat siis tienaa? Sepä se, miksipä tienaisivat! Ainoastaan köyhän – normaalit keskivertotulot omaavan – tarvitsee saada tuloja, ettei olisi niin saatanan köyhä kaiken aikaa.

Eihän tässä siitäkään voi olla kyse. Esimerkiksi Westendissä leveä elämä näkyy myös tienesteissä. Siellä joku saa palkkaakin, eli tavallaan tekee kai jotain töitä.

Eräs tuttava kertoi erään pidemmän muuttoreissun yhteydessä niitä näitä turistessamme, että hänen tuttavapiirissään esiintyy erikoinen ilmiö: elintasolainaajat. Kyse on tyypeistä, jotka kisailevat naapurin kanssa siitä, kummalla on kalliimpi auto ja muutenkin paremmat vehkeet. Näillä tyypeillä on ihan normaalit tulot jos niitäkään. Lainoilla on hulppeat kämpät ja kaarat, vesiskootterit ja venakkovaimot ostettu.

Kaikki tämä saa hämilleen.

Hitto pitäisiköhän napata laina, ostaa vaikka vesiskootteri ja purjevene tuohon vuokrapihalle keskivertoa korkeampaa tulotasoani kruunaamaan. Naamioitua rikkaaksi. Asunhan jo valmiiksi isolla pihalla varustetussa mökissä ja tienaan ilmeisesti enemmän kuin keskiverto naapurini. Pihalla on auto ja pirun hieno kasvihuonekin, joka näyttää muuten erittäin kalliilta, vaikka onkin omin kätösin, pääasiassa dyykatusta kierrätysmateriaalista kyhätty.

Mitä hittoa se sellainen on, että hulppea porvariselämä ei näy alueen tuloissa? Mistä johtuu, että porvarilähiön teinit ovat selvästi kateellisia kurjempien lähiöiden köyhille katujen kasvateille? Miten joku voi olla niin sekaisin, että naulaa itsensä vuokranauloilla arkkuun ja täyttää sitten hautakuoppansa lainojen taakalla, pelkän pintastatuksen takia?

Testin tekeminen ja tämän blogitekstin kirjoittaminen sen pohjalta herätti enemmän kysymyksiä kuin tarjosi vastauksia. Olenko rikas vai olenko köyhä? Pitäisikö olla onnellinen vai surullinen?

Mainokset

Tietoja jussinevalainen2013

Yhteiskunta, otan sen henkilökohtaisesti. Henkilökohtainen, syytän siitä yhteiskuntaa.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s