Kipukasvutarina

Uutisia vanhemmille: teinit voivat huonosti. Ei sen kyllä pitäisi mikään uutinen olla. Teinit ovat aina voineet huonosti. Se johtuu hormoneista, kömpelöksi tekevästä pituus- ynnä muusta kasvusta, sekä aivojen kehitykseen liittyvästä vaiheesta, joka tekee ihmislapsista vaihtelevan mittaiseksi ajaksi idiootteja. Se että parantuuko tästä idiotismista riippuu hyvin paljon siitä, kuinka onnistuneesti kyseisestä kehitysvaiheesta selviydytään.

Silti voi olla, että teinit voivat kenties nyt tässä maassa vielä entistäkin huonommin. Olisi kivaa yksinkertaistaa syy johonkin yksittäiseen tekijään: Ne voivat huonosti yhteiskunnan johdosta. Ne voivat kehnosti internetin vaikutuksesta. Ne voivat pahoin tosi-tv:n takia. Ne pärjäävät heikosti päihteiden käytön runtelemina. Ne voivat huonosti huonojen vanhempien huonon kasvatuksen sekoittamina. Ne kärsivät kapitalismin seurauksena. Talouskriisi, kokoomusnuoret, persut, holtiton maahanmuutto, maahanmuuttokriittisyys, rasismi, islam, hajonneet kortsut, mäkkäri, energiajuomat. ÄÄÄÄÄ! Pää hajoaa!

Mikään edellämainituista ei ole syy nuorison nykytilaan, mutta kaikilla niillä on vaikutuksensa.

Ei voi ainakaan tehdä hyvää notkua energialitkupärinöissä netin äärellä. Kokeile itse viettää muutama tunti netissä. Tulee paha olo. Jos ei tule, voit jo niin huonosti ettet enää edes erota miltä tuntuu voida oikeasti hyvin. Jos voisit hyvin, menisit välillä ulos tai huonollakin säällä keksisit varmasti parempaa tekemistä sosiaalisessa mediassa notkumisen tilalle.

Tuntuu kamalalta ajatella kuinka epätoivoisena paikkana maailma näyttäytyy nykyteinille. Ensin katsotaan telkkarista lapsimallina keikisteleviä pikku nukkeja, ryyppääviä hörökorvaisia brittejä, suomalaisia perusjuntteja, jenkkejä jotka ovat liian läskejä liikkumaan sängystä sekä mielenterveysongelmista kärsiviä viiden pennin ”julkkiksia”.

Siihen päälle ripaus kokkiohjelmaa, jossa pääkokki karjuu kuula punaisena kun joku kokkikokelas on asetellut gourmeet väärin lautaselle (kannattaa mennä isona töihin, se on kivaa ja palkitsevaa).

Sitten nettiin katsomaan naapurintytön tissikuvia ja lukemaan feissarista saman tyttölapsen itkunsekaisia tilityksiä siitä, kuinka se tahtoisi tappaa itsensä. Siitä ahdistuneena siirrytään katsomaan tuubista videota, jossa koulukaveri leikkii aseilla sekä hämärillä ideologioilla ja uhkaa tappaa ihmisiä. Kun sekään ei nappaa niin tuijotetaan hetki jotakin kaiken järjen vievää mtv-musavideota järkyttävine taustabiitteineen.

Pahinta roskaohjelmien ja internetin välittämässä viestissä on se, että yleensä näytetään myös teini-ikäisten tapaan käyttäytyviä vanhempia, joilla ei ole minkäänlaisia valmiuksia pentujensa kasvattamiseen.

Sepä se. Olen joutunut kohtaamaan paljon nuoria esimerkiksi työn kautta, mutta pennun purkaessa pahaa oloaan vanhempia ei näy paljon missään tai sitten niitä ei edes erota sekoilevista teineistä.

Syy ei siis ole siinä, että nimenomaan nuoriso voisi nykyaikana jotenkin erityisen huonosti. Nuoruus ja puberteetti on aina ollut vaikeaa. Jos tuntuu että nuoriso voi huonommin kuin ennen, niin se johtuu siitä että aikuiset sekä lasten omistajat voivat vähintään yhtä huonosti kuin jälkikasvunsa.

Syitä vanhempien huonoon oloon voidaankin sitten lähteä kartoittamaan seuraavia ajallemme ominaisia pahan olon maamerkkejä tarkkailemalla: Talouskriisi, kokoomus, kouluttamattomuus, internet, persut, duuni, duunin puute, puute, kokkiohjelmat, pikaruoka, viina, kilpailu, kiire, stressi, Päivi Räsänen, pinkeissä minihameissa dokaavat brittimammat, läskit jenkit hampurilaisia mussuttavine perheineen, kapitalismi, narsismi…. AAAARGH! Aivot sulaa!

Länsimainen maailma elää juuri nyt teinivaihettaan ja siitä ei selvästikään olla tällä menolla selviämässä kunnialla; kasvamassa tasapainoiseksi aikuiseksi.

Koko kulttuurimme muistuttaa raivostuttavaa teiniä. Sellaista, joka energiajuomapäissään luukuttaa paskaa musahuttua keskellä yötä makuuhuoneen ikkunan alla rikkaan isänsä (rakkaan kasvatuksen tilalle tarjoamasta) bemarista ja rääkyy täysillä mukana kimeitä kukkoja vilisevällä äänellään. Tällainen kulttuuri voisi jo kasvaa aikuiseksi tai mennä nukkumaan.

Mainokset

Tietoja jussinevalainen2013

Yhteiskunta, otan sen henkilökohtaisesti. Henkilökohtainen, syytän siitä yhteiskuntaa.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s