Rakkaudesta kirjoittamiseen

Yksi elämäni suurimmista käännekohdista oli se, kun tajusin että ilman kieltä ja sen kannattelemaa kulttuuria meillä ei ole mitään.

Olin metafyysisen totuuden ja maailmoja mullistavien filosofisen kysymysten äärellä, kun jossakin vaiheessa tätä kurjaa elämää vihdoin tajusin meidän ihmisten olevan kielemme vankeja. Kehityttyämme tähän symboleiden maailmaan sekä sidottuamme kaiken tulkintamme aistimiemme tuomasta informaatiosta kielen muotoon, olemme eliölajina maalanneet itsemme nurkkaan. Mutta samalla olemme nousseet syvyyksistä rannalle.

Et pääse kieltä pakoon. Jos luet tätä tekstiä – tai pystyisit halutessasi lukemaan – olet vangittu. Yksikään ajatuksesi ei pääse kieltä karkuun, vaan on itse asiassa sitä itseään jo samalla hetkellä kun tiedostat sen olemassaolon. Yksikään tuntemuksesi ei ole sinulle käsitettävissä ilman sen kielellistä vastinetta; sitä tuntemusta merkitsevää symbolia tai symboleiden joukkoa joiden kautta me nykyihmiset ymmärrämme maailmaa.

Kun joskus kahlasin tämän suuntaisia ajatuksia jostakin tenttikirjasta ja vaahtosin lukemani minussa synnyttämistä oivalluksista tuttavalleni, tämä totesi latteasti noiden asioiden olevan itsestäänselvyyksiä. En tiedä oliko tyyppi jonkinlaisten mielen harmaaksi tasangoksi runnovien lääkkeiden vaikutuksen alaisena, vai kuinka ihmeessä nämä ajatukset voivat olla joillekin tylsiä itsestäänselvyyksiä!

Joku saattaa varustautua verbaaliseen mittelöön kumotakseen väitteen kielen merkityksestä, mutta siinä hän jo lähtökohtaisesti kompastuu omiin symbolisiin kengännauhoihinsa. Jos tahdot kielitieteisiin syvemmin perehtyä, niin lähtekää liikkeelle vaikkapa nimistä kuten Saussure ja Derrida (ei se bändi!). Sillä aikaa siirryn itse eteenpäin tämän blogikirjoituksen narsistisempaan ja mahtipontisempaan pointtiin.

Edellä mainitut oivallukset saivat erään pienestä pitäen rakkaan harrastuksen muuttumaan elämäntavaksi ja loistamaan aivan uudessa valossa.

Olen aina tahtonut kirjoittaa. Olen tahtonut luoda maailmoja ja saada lukijat pelkäämään, suuttumaan, toimimaan ja muuttamaan koko elämänsä. Olen vielä melko kaukana siitä tavoitteesta. Syytän viivästyksestä yhteiskuntaa (sen rakenteita ja käytäntöjä), alkoholismia ja ihmisiä sekä asioita, jotka ovat harhauttaneet minut pitkäksi aikaa havittelemaan vähemmän merkityksellisiä asioita elämässäni.

Sanan mahti on valtava. Se on oikeastaan laadultaan ainoa valta jonka minä tahtoisin omistaa ja hallita suvereenisti. Sanassa on perinteisesti uskottu olevan jopa maagista voimaa. Vanhassa suomalaisessa kansauskossa sana oli täysin sama asia kuin se konkreettinen asia jota se symboloi. Sanoilla tehtiin asioita ja vaikutettiin suoraan. Ainoastaan tositeevellä, vitivalkoisella pullaleivällä ja masennuslääkkeillä aivonsa mädättävä nykyihminen voi halveksia kaikkein suurinta asettaan yhtä avoimesti. Sellaiset ihmiset ovat todellisia vankeja. Kieli on heille pakollinen paha, johon he tukehtuvat, kun se voisi olla heidän avaimensa todelliseen vapauteen ja rikkauteen.

No, minä olen sittemmin pystyttänyt alttareita tarinoille, sanoille ja kielelle. Uhraan tänäkin päivänä lähes ainoat työstä vapaat valvetuntini kieleni harjoittamiseen tätä blogitekstiä laatiessani; häpeällisen kiireisenä kylläkin.

Vielä jonakin päivänä minulla on tiukka ote lukijoideni hiuksista ja palleista. Vielä jonakin päivänä kirjoittamani tai puhumani sanat ovat lukijoille yhtä tosia kuin heidän jalkansa sekä asfaltti jota ne tallovat.

Uskon jo tässä vaiheessa saavani lukijan välillä nauramaan, välillä inhoamaan, vihaamaan tai ehkä jopa liikuttamaan perseensä tietokoneen ääreltä johonkin järkevämpään aktiviteettiin. Mutta vasta sinä päivänä olen saavuttanut täydellisen vallan suuresta sanojen taiteesta, kun saan tekstiäni lukevan ihmisen rakastamaan.

Mainokset

Tietoja jussinevalainen2013

Yhteiskunta, otan sen henkilökohtaisesti. Henkilökohtainen, syytän siitä yhteiskuntaa.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s