Ich will ein Berliner!

Edellisestä blogikirjoituksestani on jo yli kuukausi aikaa. Sen lisäksi että aloitin uudessa työpaikassa ja eräs vapaa-ajan projekti piti saada edes jollekin mallille, vei aikaa kirjoittamiselta myös kymmenen päivän lomareissu Berliiniin ja kaikki siihen liittyvä säätö ennen matkaan pääsemistä.

Palasin visiitiltä eilen ja ehkäpä ensimmäinen kotimainen uutinen joka kiinnitti huomioni ei tehnyt sitä yllättävyydellään. Paremminkin totesin sen ikään kuin alleviivaavan liikerin* kokoisin kirjaimin niitä asioita, joista monia Suomeen potentiaalisesti joskus suuntaavia ihmisiä olen varoitellutkin matkoillani.

*Liikeri on maailman suurin kissa. Ihan oikeesti! Tsekkasin wikipediasta.

Yllämainittu uutinen koski aikapankkitoimintaa ja sitä, kuinka verottaja on aikeissa puuttua siihen. Tällaisessa vaihtokauppaan perustuvassa työssä – jossa rahaa ei liiku – vaanii vaarallisia vaaroja varomattomille: tässähän saattaa jäädä vaarallisesti veronalaisia vaarallisia tuloja ilmoittamatta. Johan selkisi! Johan nyt on vaaralliset markkinat! Hitto jos meikäläisen jokatalviset lumenkolaamiset naapurin eläkeläisen pihalla unohtuisi verottaa, niin eihän sitä tiedä minkälaiseen yhteiskunnan rappiotilaan se johtaa. Nyt jo vähän hävettää, että tuli se verottamaton kahvi oheisnaposteltavineen siinä palkaksi otettua. Pitää muistaa myös pullonpalautuskuitit lähettää verovirastoon.

Aivoni sulavat häpeästä ruskeina kalsareihini tämmöisiä perusteluja kohdatessaan.

Olen ennenkin kolauttanut kivuliaasti otsani tällaiseen kovin perisuomalaiseen mentaliteettiin, joka ahdistaa kaikenlaisen omaehtoisen, perustyöstä ja jokaviikonloppuisesta viinanjuonnista poikkeavan toiminnan keuhkoahtauman lailla sairasvuoteeseen. Mutta jotenkin juuri tämä aikapankkijupakka kiteyttää kaiken sen ikävän harmauden mikä tätä meidän suomalaista kulttuuria koristaa. Kaiken (siis aivan kaiken!) pitää ilmeisesti olla jonkin kriteerin mukaan määriteltyä ja yhteiskunnan kontrollissa.

Okei, myönnetään, yksi asia tulee mieleen mikä aikapankkitoiminnassa vaatii tarkkuutta: lienee mahdollista että myös yritykset yrittävät teettää hommia aikapankkiaktiiveilla ja kiertää näin veroja. Mutta sitten tullaan taas siihen, että pidetäänkö tätä kehutussakin koulutusjärjestelmässämme kasvatettua kansaa todella niin käsittämättömän typeränä, että paiskisivat ilman palkkaa tai jotakin kuppaista palvelusta vastaan hommia joillekin firmoille, jotka tyytyväisinä kiertelisivät palkanmaksun, verot ja muun vastuunsa käärien samalla hillot taskuun koko hommasta? Äh, älkää nyt viitsikö aikuiset ihmiset!

Turha täällä on mitään palkkaduunien tai minkään ulkopuolella tehdä, kun heti on joku kirkumassa että tämähän on anarkiaa, hyi ja kauhistus, miksei kukaan ajattele lapsia ja mites ne verot ja moraali nyt pärjäävät kun mikään virasto ei tästä asiasta vielä huolehdi!

Sori meinasi unohtua kertoa, että kuinka tämä Berliiniin liittyy? No siten, että siellä voit lähteä kaljapullo kourassa jatkamaan matkaasi kapakasta, kun taas Suomessa mittaillaan terassinmittojen hintoja ja jos astut pullo kourassa hetkeksikin ulos tietystä karsinasta, voi olla että joku sikaniska hapettaa seuraavaksi sinut katuun. Alkoholi verotetaan pilviin, koska ilmeisesti kuvitellaan että suomalaisten alkoholismi johtuu liian halvasta kaljasta (hahhah!).

Metron tekstaripalstaa ja intterwebbiä lukiessa voi hyvin äkkiä nähdä mikä todella saa suomalaiset suunniltaan: meikkaaminen julkisissa kulkuvälineissä, oluen juonti julkisella paikalla, nuoriso, ne pari hassua ulkomaalaista jotka tänne keskelle harmaata henkistä erämaata erehtyivät tulemaan, käsittämätön nykytaide (”eihän ne osaa edes piirtää”), sosiaaliturva ja niin edelleen.

1990-luvun graffitibuumi sai viranomaiset ja yksityiset vartijat ja yön ritarit niin suunniltaan, että siitä seurasi se, ettei Suomessa ole enää mahdollista nähdä muuta katutaidetta kuin jonkun hätäisesti suttaama kirosana ja rasistinen kirjoitus harmaassa betonissa jossakin maaseudulla. Ne jotka edes jotakin kelvollista joskus maalasivat ovat vieraantuneet tehokkaasti yhteiskunnasta istuttuaan linnassa ja makseltuaan käsittämättömiä sakkoja nuoresta taiteiluvimmastaan.

Mikä hitto meitä täällä lintukodossa vaivaa?!? Ei kaikki se hyvä mitä täällä on heti muutu paskaksi jos joka asiaa ei kytätä univormut päällä ja ruoska kädessä? Voitaisiin ottaa vähän rennommin. Olispa se älyttömän siisti Freddie Kruegerin naama spreijattuna vielä siellä yhdessä seinässä. Kelatkaa jos kiskalta saisi mihin aikaan vuorokaudesta tahansa kylmän ja halvan kaljan? Ei ehkä vituttaisi ja tekisi mieli ryypätä kaiken aikaa. Saattaisi jäädä kaikelta pakonomaiselta dokaamiselta ja paskaduunin tekemiseltä vähän aikaa pankkiin.

(”Joi olutta kadulla”. Lisätty 24.6.2013). Erään tuttavan saama sakko sopii erittäin hyvin tähän kirjoitukseen:

niilakunnari

Mainokset

Tietoja jussinevalainen2013

Yhteiskunta, otan sen henkilökohtaisesti. Henkilökohtainen, syytän siitä yhteiskuntaa.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s