Road Rage Against The Vehicle

Maanantain Hesarissa (HS 6.5.2013, Kaupunki A 20) oli juttu pahoinpitelyyn johtaneesta ”tieraivosta” Esplanadilla. Kaistanvaihtoa yrittänyt mies oli ottanut tilaa antamattoman auton kiinni ja tempaissut liikennevaloissa sen kuljettajaa turpaan. Uhri ei saanut vakavia vammoja, mutta tuskin oli aivan onnellinenkaan tästä käsittelystä.

Aiemmin olen törmännyt tähän ilmiöön (road rage) Simpsoneiden jaksossa. Näköjään kyseessä on ihka oikea ilmiö, kun nyt se tuli jo vastaan maamme laajalevikkisimmässä sanomalehdessä suomennettuna tieraivoksi.

Olen kohdannut monenlaista raivoa; muutakin kuin takaraivoja leffateatterissa ja erilaisissa jonotustilanteissa. Osa erilaisista raivotiloista voi olla ilmiöinä ymmärrettävissä, osa taas täysin käsittämättömiä. On raivoa systeemiä kohtaan. Se on usein loogisesti selitettävissä, varsinkin jos kyseessä olevalla systeemillä tarkoitetaan Kelaa tai jotakin muuta jännää virastoa joissa asioiminen sinänsä saattaa kiukuttaa, mutta joissa asioiminen täysin turhaan saa helposti rauhallisemmankin pillastumaan. Harva raivotyyppi saa kuitenkaan ikiomaa nimeä. Useimmat raivokohtaukset jäävät orvoiksi ja anonyymeiksi. Onko kukaan kuullut koskaan virastoraivosta, nakkikioskiraivosta, kapakkaraivosta, jonotusraivosta tai avioraivosta? Juoppohulluuskin lienee tutumpi selitys edellämainitun kaltaisille tapauksille. Tai psykoosi. Tai ihan pelkkä vitutus.

Mikä tekee tieraivosta niin erityisen, että sille on keksitty oma nimi? Vai onko sillä nimi juuri siksi, että se on niin käsittämätön ilmiö? Miksi jonkin liikennevälineen kuljettaminen herättää niin vahvoja tunteita? Olen kyllä törmännyt aika vihaisiin fillaristeihinkin, kun joskus olen sattunut epähuomiossa horjahtamaan tuhatta ja sataa pyörätietä kiitävän hurjapään eteen. Ne ovat valmiita tappamaan. Onneksi niiden väline on vähemmän tappava osuessaan. Myös hiihtäjien on kerrottu laduilla hakkaavan hidastelevia lapsia ja koiranulkoiluttajia. Onko näillä asioilla yhteys? Tieraivo ja latujen laki?

Pitäisikö liikennevälineet, moottoritiet ja pyörätiet kieltää muiltakin kuin puolalaisilta? Kieltäminen herättää yleensä myös paljon raivoa, joten se ei varmaan toimisi. Sitä paitsi puolalaisetkin tuntuvat sekoilevan liikenteessä ihan hyväntuulisesti ja hermot kylminä – ilman mitään tieraivoja – vaikka se touhu meikäläiselle aiheuttaisikin tarpeettomia kauhunhetkiä.

Olen vain hämilläni tämän ”tieraivoksi” kutsutun ilmiön äärellä. Minua ei yleensä suututa liikenteessä, pikemminkin pelottaa. Voitaisiinko yrittää olla rauhallisia ja ottaa muut huomioon, kun kuljetellaan useita tonneja painavia välineitä kovalla vauhdilla pitkin teitä? Jos autolla ajaminen saa hermot pintaan, niin miksi et menisi bussilla tai kävellen?

carmageddon-logo

Tietoja jussinevalainen2013

Yhteiskunta, otan sen henkilökohtaisesti. Henkilökohtainen, syytän siitä yhteiskuntaa.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s