Suhteellisen tajutonta

Vuosia sitten työkaveri varastolla ihmetteli kotona evääksi valmistamaani soijapapusotkua. Selitin totuudenmukaisesti että en syö lihaa, koska en tällaisena nyyhkyrunoilijana kykenisi itse teurastamaan eläintä. Kerroin myös, että mielestäni lihantuotanto on varsinkin nykyisellään aivan päin helvettiä, monella tasolla epäeettistä ja matemaattisen luonnontieteellisestikin haitallista ympäristölle.

”Jaahas, panokset kovenee”, totesin hikeä otsalta pyyhkien, kun kaveri pisti kovan kovaa vastaan ja kysyi, että eikö meikäläisen rimpuilu asian suhteen ole turhaa, koska minähän syön leipääkin ja maanviljely on haitallista ympäristölle. Nämä vaatteetkin painavat ekologisen jalanjälkeni takakautta niin syvälle äiti maan sisään, että lienee parempi heittää ne menemään; olenhan jo valmiiksi alasti vaatteideni alla.

Kaikenlainen tekeminen tuntuu olevan monen mielestä turhaa, ellei sitä tee täydellisesti ja superloogisesti. Miksi vähentää kulutusta yhdessä asiassa, kun moni muu asia mitä teet tuhoaa joitakin luonnonvaroja? Lopeta kulutus! Et tarvitse kaupasta enää muuta kuin köyden ja jakkaran.

Totta tosiaan! Miksipä haaveilla ja olla vastuuntuntoisuuteen pyrkivä nipottaja, kun paljon helpompaa olisi olla tavallinen, mennä virran mukana ja sulloutua suosiolla sosiaaliseen painekattilaan. On luonnollista syödä eläimiä. Ihmiselle on luonnollista tahtoa läjäpäin rahaa sekä toisten kustannuksella maksimoitua hyötyä ja mukavuutta.

Luonnollisuus on hatara peruste yhtään millekään. Siksi en rakenna perusteluita valinnoistani sen varaan. Minun nähdäkseni kaikki mitä teemme on luonnollista: lihansyönnistä siihen että kusee kännipäissään porttikongiin, kasvissyönnistä ydinvoimaloiden rakentamiseen. Ei näissä prosesseissa mitään yliluonnollistakaan tapahdu, oli sitten puolesta tai vastaan.

Suhteellisuudentaju on veikeämpi käsite. Usein ituhippejä syytellään sen puutteesta. Osoitellaan sormella, että nyt menee överiksi. Ettäkö ihan pitäisi miettiä missä ja miten nämä alennuksessa olevat kengät on tehty tai että mihinkä eläimeen tätä kemikaalia kokeiltu? Täysin käsittämätön vaatimus! Ja että suuryrityksen tulisi tarkastaa tuotantomenetelmiään, hah, kateellisten ininää!

Näen asian eri kantilta. Suhteellisuudentaju on päin vastoin vinksallaan, kun supermarketin – lukemattomia tuotemerkkejä pursuvilta – hyllyiltä ei löydy yhtäkään eläimillä testaamatonta hammastahnaa, eikä sisällysluettelostakaan outoine koodeineen saa mitään tolkkua ilman asiaankuuluvaa tutkintoa. Suhteellisuudentaju on peipattu kahville, kun eläinten olot paljastavista kuvista alkanut keskustelu lipsahtaa jankutukseksi siitä, että onhan se nyt julkeaa mennä toisten tiloille vaklaamaan mitä tuotantoeläimille kuuluu ennen ruokapöydälle laskeutumistaan.

Ei ole kovin suhteellista myöskään se, että tiskirätin lailla kohdeltujen eläinten ruumiit sullotaan huolellisesti paketteihin, myydään jossakin kaukana toisaalla ihmisille tai kotieläimille ja sitten hyvä osa siitäkin biomassasta päätyy roskiin maatumattoman muovivaatteensa kaveriksi. Suhteellisuus on eksynyt psykedeeliseen sienimetsään viimeistään siinä vaiheessa, kun eläinrääkkäystä perustellaan arvokkaan perinteen säilyttämisellä.

Mutta onko täysin suhdanteiden rajojen ulkopuolelle karannut vaatimus, että meillä olisi oikeita ja realistisia vaihtoehtoja myös tuotepaketin sisällön suhteen? Onko suhteetonta pyytää läpinäkyvyyttä kulutustarpeidemme tuotantoon ja parannusta eläinten oloihin?

Minä olen epätäydellinen, jopa ristiriitainen. En kirjoita tätä siksi, että itse olisin aina eettinen ja osaisin perustella kulutustottumuksiani järin hyvin. Kirjoitan tämän siksi, että on hyvä omata sen verran suhteellisuudentajua, että seuraavan kerran kohdatessaan jonkun joka pyrkii parhaansa mukaan tekemään hyvää kulutustottumustensa osalta, ei välittömästi lannistettaisi tuota ihmistä kaivamalla jostakin sieltä takkutukan seasta esiin kaksinaismoralismin jäänteitä tai muuta kaiken skarppaamisen näennäisesti vesittävää ristiriitaa.

Mainokset

Tietoja jussinevalainen2013

Yhteiskunta, otan sen henkilökohtaisesti. Henkilökohtainen, syytän siitä yhteiskuntaa.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s