Sotkeutukaa verkkoon!

Kävin ysärillä multimediakoulua. Siellä oltiin ajan hermolla ja tutustuttiin internettiin ja käytettiin opetuksessa muutenkin tietokoneita hyödyksi. Yhdellä tunnilla esimerkiksi tehtiin posket naurunkyynelten kastelemina käsittämätöntä pilipalitietokonemusiikkia, joka laitettiin sitten toisella tunnilla taustamusaksi animaatiolle, jossa Teräsmiestä muistuttava muhkurainen kuvatus kiitää taivaalla, kunnes se sadesään yllättämänä ruostuu ja mätkähtää maahan – aivan kuten hulppeat kuvitelmat informaatioteknologian tuomista, elämänlaatua merkittävästi parantavista innovaatioista.

Tunnit alkoivat tietokoneluokassa aina open käskyllä: ”Kirjautukaa verkkoon!”. Hetken kuluttua paikalle säntäsi toinen ope ja käski karjuen kaikkia kirjautumaan ulos verkosta. Ilmeisesti edistyneessäkään koulussa ei teknologian kehitys aina sujunut kasvukivuitta. Ystäväni – väsymätön irvileuka – muotoili open tunninaloitusmantran uuteen uskoon: ”Sotkeutukaa verkkoon!”.

Nyt olemme sotkeutuneet verkkoon.

Informaatioteknologian piti jouhevoittaa kaikkea tekemistä, nopeuttaa työntekoa ja vähentää työmäärää. En tiedä miksi sitten sähköpostin äärellä menee päivittäin niin hiton paljon aikaa? Ja miksi jonkin paperipinkan tulostaminen eräässäkin yliopiston oppimiskeskuksessa syö monta tehokasta työtuntia ja saattaa silti jäädä haaveeksi? Miksi tietokoneen äärellä tulee aina niin helvetillinen kiire?

Sammutettaessa läppärini päivittää itseään joskus parikin kymmenminuuttista ja käskee olla vetämättä töpseliä seinästä. Onnekas. Monella ei sitä mahdollisuutta tule, että voi vielä siinä vaiheessa pusertaa ulos käskyn pitää töpseli seinässä, kun ei enää itse hengitä, ei pumppaa, ei ruksuta eikä raksuta; kun on muiden silmissä täysin hyödytön ja kuollut. Annan bussin mennä menojaan ja toivon, että läppäri antaa ennen seuraavan kulkuneuvon lähtöä vetää johtonsa seinästä ja laittaa laukkuun.

Käytän paljon aikaa tietokoneen siivoilemiseen. Se on hitonmoinen noidankehä. Välillä tuntuu että läppärini olemassaolon ainoa tarkoitus on se, että sillä voisi siivota kaiken sen paskan mitä se suoltaa omiin sisuksiinsa. Siihen tarvitsee monenlaista ohjelmaa joita voi ladata ilmaiseksi netistä. Minun koneeni on täynnä tällaisia ohjelmia.

Kyllä informaatioteknologia on luonut monia siistejäkin mahdollisuuksia kehittyessään. On monella tapaa ihan kiva elää tulevaisuudessa. Mutta joidenkin asioiden osalta tuntuu siltä, että olemme joutuneet jonkinlaiseen dystooppiseen köyhän miehen käppätulevaisuuteen, jossa kaikki toimii ihan yhtä kehnosti kuin ennenkin, mutta antiikkisen Commodore 64 tietokoneen ”Fatal error!” virheilmoituksen sijaan ruutu täyttyy hädän hetkellä teiniangstista kärsivän isänmaanystävän rajusta tilityksestä tai sähköpostin tukottavista roskaposteista.

Edellä mainitut asiat ovat pikkuseikkoja, mutta nykyteknologia tarjoaa myös oikeasti ärsyttäviä ilmiöitä. Yksi sellainen on esimerkiksi se, kun menet korkeakoulussa yrityksen johtamiseen tai yrityksen viestintään keskittyvälle kurssille ja siellä aikaasi haaskataan esittelemällä sosiaalista mediaa yrityksen tärkeimpänä työvälineenä. Sinut pyydetään kymmeneen eri yritysmaailman feissariryhmään mukaan ja sitä kautta sitten Twitteriin ja kehotetaan vielä menemään LinkedInniin. Ikään kuin rajaton netissä vouhottaminen tuottaisi jonkinlaista lisäarvoa jollekin tuotteelle tai palvelulle vielä siinäkin vaiheessa, kun mahdollinen asiakassegmentti plus läjä muita pahaa-aavistamattomia sosiaalisen median käyttäjiä on jo kyllästymiseen asti kuullut yrityksestä.

Siellä on sitä paitsi samat tyypit jokaisen sosiaalisen median jokaisessa ryhmässä hakkaamassa päitään yhteen, sotkeutumassa verkkoon.

Mainokset

Tietoja jussinevalainen2013

Yhteiskunta, otan sen henkilökohtaisesti. Henkilökohtainen, syytän siitä yhteiskuntaa.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s