Väsymyksen merkkejä

Yhteiskunta on krapulassa. Kaikki tahmaa ja on kuin tervassa polkisi, mutta silti ei pysty rentoutumaan; mikään ei tule koskaan valmiiksi. Unikaan ei tule, niin kuin naapurimaamme Ruotsin sammuvassa yhteiskunnassa (lähde: Nina Mikkonen, Ylen aamu-tv 17.1.2009).

Krapulassa ihmisen elimistö yrittää korjata sitä tilannetta, johon alkoholi on sen pommittanut. Viina lamauttaa aivosoluja – siis ei onneksi tapa – ja siksi yön huumassa tulee sekoiltua ja sählättyä. Ohjaamo kun ei toimi ihan täysillä. Kaikki tuntuu hyvältä ja kovemmat sällit vetävät vielä jotakin piristävää nokkaansa, jotta sekuntiakaan tästä vapaan ajan huumasta ei menisi hukkaan. Sitten mennään! Kaikki pitää saada nopeasti, ei ole hetkeäkään hukattavaksi. Ei saa levätä tai lentää ulos kapakasta. Sitä kutsutaan tehokkaaksi peliajaksi, kun bailataan niin kuin viimeistä päivää.

Seuraavana päivänä, kun viina ja muut aineet ovat haihtuneet kropasta, alkaa elimistö hiukan jäljessä tappelemaan vastaan. Aivot käyvät taisteluun lamautumista vastaan, mutta kitka on kova ja jarruttaa vastaan. Aivot joutuvat siis tekemään entistä enemmän töitä. Päässä surisee, väsyttää ja ahdistaa, mutta aivot sen kuin jurnaavat vaikka järkevintä olisi ehkä rauhoittua, säästää voimia ja resursseja.

Tältä yhteiskunta tällä hetkellä näyttää. Yritetään edelleen rynniä ja saavuttaa samaa (edellisyön) huumaa, kun eilen kaikki näytti vielä avoimelta ja mahdolliselta. Viime yönä kaikkein tärkein asia oli se kuluttava, koukuttava aine ja nopea hauskanpito. Huudettiin ja kisailtiin nakkijonossa. Joku sai turpaansakin siinä rytäkässä, kun alfat ottivat mittaa.

Nyt aika suuri osa bileväestä makaa lamaantuneena. Eilen hilpeänä kaljaa, tänään kalpeana hiljaa.

Telkkarimainoksessa mainittiin viisi väsymyksen merkkiä. Tällä ilmeisesti viitattiin joihinkin ulkonäöllisiin seikkoihin. Mitähän ne ovat? Silmäpussit, verestävät silmät, syylät… äh, antaa olla! Huikea tämä tieteellinen teoria viidestä väsymyksen merkistä (five signs of fatique!), mutta ei ainoa laatuaan, ainakaan jos vaurioituneiden hiusten asiantuntija päästetään irti.

Meikäläiselle tulee kyllä jotakin aivan muuta mieleen kun puhutaan väsymyksen merkeistä.

Nämä ovat krapulaisen yhteiskunnan väsymyksen merkkejä: stressi, maanisdepressiivisyys, talouskriisi, mielenterveyshäiriöt, väkivalta, tyhjyyden tunne ja niin edelleen.

Ehkä ihmisten tulisi vaurioituneiden hiusten sijaan hoitaa vaurioitunutta itsetuntoaan, vaurioitunutta maailmankuvaansa ja vaurioituneita käyttäytymismallejaan.

 Krapulan hoitamisen sijaan voisi vähentää siihen johtaneita syitä, tietysti omaksi hyväkseen, mutta myös yhteiskunnallisesti. Niitä syitä varten on olemassa asiantuntijoita, jotka eivät kylläkään jakele ajatuksiaan mainostauolla telkkarissa. Silti heitä kannattaisi kuunnella. Voi olla, että ilman noita asiantuntijoita bailaamme itsemme hengiltä. Tai vielä pahempaa, istumme kaikki kotona katsomassa mainoksia, pullo seuranamme, ahdistuneena kaikesta siitä materiasta ja tyhjistä elämyksistä, joita nykyihmisen tulee tavoitella, kuolemanväsyneenä.

Mainokset

Tietoja jussinevalainen2013

Yhteiskunta, otan sen henkilökohtaisesti. Henkilökohtainen, syytän siitä yhteiskuntaa.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s