Turkisturhaus

Turkistarhaus on reliikki, jäänne menneiltä ajoilta. Turkis on somiste ja statussymboli. Meillä ei ole niin kovaa tarvetta turkiksille, jotta sillä voisi perustella turkismurhausta. Ihmiskunnassa ja ainakin sen vaateteollisuudessa on mahdollista kai nähdä jonkinlaista evoluutiota. Toivoisin, että turkistarhaajat ja turkismummotkin kehittyisivät. Siirtyisivät tänne tulevaisuuteen, missä meillä on kaikenlaisia lämpimiä vaatevaihtoehtoja pakkasenpuremien välttämiseksi. Jopa sellaisia, joiden tuottamiseksi ei olla rääkätty eläimiä.

Eläinrääkkäys olisi saatava pikkuhiljaa loppumaan. Tässä tapauksessa on aika toimia ja onneksi on toimittukin. Turkistarhauksen kieltämiseen tähtäävä kansalaisaloite sai Väestörekisterikeskuksen hyväksynnän ja luovutettiin 5.3.2013 eduskunnan käsiteltäväksi. Turkistarhaustouhu siis inhottaa laajemmaltikin ihmisiä.

Olin laiskasti ja satunnaisesti mukana keräämässä nimiä aloitteeseen. Hämmennyin yhdestä jatkuvasti esiin nousevasta huolenaiheesta: turkistarhaajien työllisyydestä. Minkään muun – varsinkaan kehityksen myötä turhaksi jääneen – ammatin kohdalla en ole havainnut yhtä kovaa huolta. Eivät ne nyt mitään täysin kyvyttömiä reppanoita kai ole ne tarhaajatkaan?

Leivänsyrjässä, pienen homekarvan varassa me täällä roikumme kaikki kiinni. Joskus käy niin, että työ tietyssä paikassa tulee valmiiksi tai tekniikka kehittyy niin ettei enää jotain ammattikuntaa tarvita. Reikäkorteille ohjelmoiminen loppui kai joskus 1980-luvulla. Kuinkas reikäkorttien valmistajien kävi? Eivät kai ne enää lävistele reikäkortteja laivan hyttejä tai hotellihuoneiden oviakaan varten missään? Kyllä ne varmaan jotain tekemistä keksivät.

Turkiseläimet eivät ole mitään reikäkortteja, vaikka niitä samalla meiningillä oltaisiinkin tarhoilla kohdeltu.

Huoli tarhaajien työllisyydestä on hyvin väsynyt perustelu. Se on hyvä esimerkki sellaisesta työvoitosta, jossa kiihkeää väittelyä sivusta seuraavilla ovat aivot sulaneet, kun tarhausta kannattava tai puolusteleva osapuoli on jaksanut karjua jotakin asiaa tarpeeksi kauan. Lopulta se on alkanut tuntumaan väsyneimpien, vain vähän asiasta kiinnostuneiden korvissa ihan kelvolliselta argumentilta.

Toinen vastaava jargumentti väittää, että jos täältä lopetettaisiin eläinrääkkäys, niin sitä tehtäisiin tietysti vielä inhottavammissa merkeissä jossakin muualla. ”If you don’t like it here, why don’t you move to Russia! ”. Tämähän on uuvahtanein argumentaatioksi naamioitumaan pyrkivä aivopieru, joka vastaan on tullut.

Voi jumpe. Mistähän joku välkky keksi, että tässä on sellainen eläinrääkkäyskisa menossa? Kiivetään varmuuden vuoksi perse edellä puuhun täällä, kun kuulemma muuten itänaapurissa persekiipeilyn alalla tehdään pian maailmanennätyksiä. Tämä argumentti perustuu kai samaan sekavaan logiikkaan, jonka mukaan Suomessa voi mässätä lihaa ilman moraalisia tunnontuskia niin paljon kuin huvittaa, koska täällä lihateollisuuskin toimii niin täydellisesti, vaikka muualla ei toimisikaan.

Myöskään ihmisoikeusongelmia Suomessa ei ole. Prostituutiohan on Suomessa kaikille sitä harjoittaville vain kätsy tapa rahoittaa korkeakouluopintoja.

En taida viitsiä sanoa mitään ydinvoimaloista, vaikka ei kai niidenkään kanssa ole ihan kaikki täällä putkeen mennyt.

Mehän paskotaan kultaa täällä Suomessa, kun missään asiassa ei enää tarvitsisi kehittyä tai skarpata. Jos olemme niin täydellisiä, niin miksipä emme kantaisi korteamme kekoon ihan maailmanlaajuisesti ja näyttäisi esimerkkiä vaikkapa lopettamalla eläinrääkkäys turkistarhoilla? Turkistarhaus ei paljon nykyisestä enää epäeettisemmäksi muutu. Sen lisäksi siitä ei ole työttömyysongelman pelastamiseksi.

Mainokset

Tietoja jussinevalainen2013

Yhteiskunta, otan sen henkilökohtaisesti. Henkilökohtainen, syytän siitä yhteiskuntaa.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s