Narsisteja niittämässä

Joulun alla tarkastelin taas huvittuneena kirjakaupassa, kuinka hyllyt tyrkyttivät yhtä sun toista opasta narsistien tunnistamiseksi ja selättämiseksi. Yhden oli esimerkiksi kirjoittanut turkulainen asianajaja, toisen taas joku täti, joka on filosofian lisensiaatti ja tutkinut vuorovaikutusta. Turkulaiseen asioiden ajamiseen en tahdo puuttua, mutta minulla on omat epäilykseni siitä, paljonko vuorovaikutusta tutkinut filosofian lisensiaatti omaa asiantuntijuutta persoonallisuushäiriöistä.

Narsismilla viitataan persoonallisuushäiriöön, johon liittyy esimerkiksi empatian vähäisyyttä, voimakasta ihailun tarvetta, suuruuskuvitelmia, röyhkeyttä ja muiden hyväksikäyttöä. Luin sen Wikipediasta, olen siis aiheen asiantuntija. Toisin sanottuna narsisti on paskapää. Käsitteen informaatioarvo ei juuri muutu nimeä vaihtamalla.

Näitä ominaisuuksia on äärimmäisen helppo liittää keneen tahansa, jonka kanssa sattuu menemään sukset ristiin. Itsekin keksin heti muutaman esimerkin.

Käveleppä kirjakauppaan, väistele tielläsi harhailevia narsisteja ja etsi hyllyistä katseellasi oppaita jokapäiväisten narsistiarmeijoiden kanssa selviämiseen. Laita netissä hakukoneeseen sana narsisti. Näet kuinka läpikotaisin yhteiskuntamme on näiden pershäiriöisten sikojen valloittama. Narsisti on työpaikalla, liike-elämässä (ylläri!), olohuoneessa, sählytreeneissä, kapakassa, vaimosi kanssa sängyssä. Voiko olla, että koko yhteiskuntamme on narsistinen?

Ennen kaikkea narsisti tuntuu olevan se tyyppi, joka jätti sinut, sanoi pahasti ja raastoi sieluusi rupiset, mätää tihkuvat arvet. Jos ostat näitä oppaita koska narsistit piinaavat sinua kaiken aikaa ihmissuhteissasi ja työpaikoilla, niin ainakin yksi asia on varmaa: narsisti on hiipinyt pääsi sisälle! Silloin on hyvä aloittaa tilanteen korjaaminen peiliin katsomalla, itsensä kehittämisellä.

Buumi tämän tietyn persoonallisuushäiriön ympärillä muistuttaa hiukan taannoista masennuksen äkkäämistä mediassa. Pian oppaita masennuksesta selviämiseen kirjoitti milloin minkäkin alan asiantuntija. Kirjastojen hyllyt notkuivat niitä. Reilu valtaosa kaikista yksilön ongelmista liitettiin depressioon ja siihen oli ties mitä vippaskonstia. Olenkohan masentunut? Käynpä ostamassa ohjekirjan!

Persoonallisuushäiriöt ovat oikeita ongelmia sekä uhrille, että persoonallisuushäiriöiselle. Joka toisen elämässä vastaan tulevan hankalan ihmisen leimaaminen narsistiksi voi olla monella tasolla kovin tuhoisaa. Se vähättelee niiden ihmisten ongelmia, joita oikeasti joku alistaa tai joilla on vaikkapa traumaperäisiä ongelmia ihmissuhteissaan.

Jos joku persoonallisuushäiriöinen todella pitää sinua vallassaan, hae apua jostakin oikeasta paikasta. Soita vaikka Narsistien Uhrien Tuki -yhdistykseen*.

Mutta älä lähde etsimään narsistisia piirteitä toisesta ihmisestä kostoksi, jos sinulla menee suhde hankalaksi, sinut jätetään, tai tuntuu siltä, että joka ikisellä työpaikalla kiusataan.

Sinun ei tarvitse tehdä diagnoosia itse jonkin lisensiaatin tai asianajajan kirjoittaman oppaan turvin, koska persoonallisuushäiriöitä on monenlaisia ja et ole jonkin yksittäisen kirjan perusteella pätevä tulkitsemaan toisen ongelmia oikein. Epäilen ovatko monet noiden oppaiden kirjoittajistakaan siihen aivan päteviä. Tuskin siis auttaa, että luet ”Tunnista narsisti”-oppaan, kuten ei myöskään auta oikeasti masentunutta, jos työväen pressa käskee tämän ottaa itseään niskasta kiinni ja siivota kämppänsä.

 

*Valtakunnalliseen vertaistukipuhelimeen (09–4283 4277) voi soittaa tiistaisin ja torstaisin klo 17–20.

Mainokset

Tietoja jussinevalainen2013

Yhteiskunta, otan sen henkilökohtaisesti. Henkilökohtainen, syytän siitä yhteiskuntaa.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s